Prophete on luvannut 200 kilometrin maksimikantaman eSport retkipyörilleen. Pyöristä löytyy nykytrendien mukaisesti ihan perus 630 Wh akku, joten vähän epäilyttämäänhän tuo toimintamatka laittaa. Vaikka 200 kilometrin lupaus perustuu kevyisiin kuormiin ja ihanteellisiin olosuhteisiin, niin paljon se on silti. Totuus löytyy vain testaamalla, joten ei muuta kun pyörän selkään ja kohti horisonttia!
Ajotestimme lähtötilanne
Testissä käyttämämme Prophete eSport oli sisäänajettu koeajomalli, jonka akku oli ladattu jo pariin otteeseen ja täysi kapasiteetti siten käytössä. Aloitettaessa testi akun varaustaso oli 94%, johtuen akun turvamekanismistä, joka estää akun lataamiseen täyteen varauksen ollessa yli 80%. Menetetyt 6% päätettiin ottaa vastaan lisähaasteena.

Pyörä muutoin oli juuri ensihuollettu, voimansiirto öljytty, haarukan preloadit jäykimpään asetettu ja renkaat 4,5 barin maksimipaineissa. Runkolaukusta löytyi kuskille vähän evästä matkaan ja varaosia sekä työkaluja haavereiden varalle. Testikuskin viitan sai 85 kiloinen peruskuntoinen verkkokaupan ylläpitäjämme.
Testin säännöt
Jotta luotettava tulos syntyy, niin täytyy ajelulle jotkin reunaehdot olla. Päätimme, että testin ajan vähintään avustustaso 1 täytyy olla koko ajan päällä ja keskinopeuden alittaa selvästi 25 km/h, jotta voidaan osoittaa ajamisen tapahtuneen avustettuna. Pyörää on myös ajettava koko ajan, eli esimerkiksi jyrkimpiä ylämäkiä ei akun säästämiseksi saa taluttaa. Reitin suhteen tavoitteena oli saada mahdollisimman monipuolista ajoa sisällytettyä. Starttina ja maalina tuli toimia sama piste, eli yhtä soittoa myötätuulen avulla Helsingistä Savoon ajamista ei katsottu reiluksi.
Kohti 200 kilometrin edessä odottavaa maalia
Onnistuminen edellytti 2 kilometrin taittamista maksimissaan 1% akun kulumista vasten. Toki vajaalla akulla lähdettäessä oli tuohonkin tehohyötysuhteeseen nähden kirittävää. Alla kuvat kuinka kilometrejä kerty mittariin. Vaikka testaajamme olisi halunnut ajaa reissun yhtä soittoa, niin käytännön syistä ajot on pilkottu useammalle päivälle. Ei kannata takertua siis esim näytön kellonaikoihin.







Paljonko pyörällä pääsisi parhaimmillaan?
Se, että 200 kilsaa tuli noinkin helposti mittariin niin yllätti meidätkin. Ensimmäiset 50 kilometriä tuli poljettua kieltämättä tosissaan, ja pelkkää ykkösavustusta käyttäen. Mutta jos sitä tahtia olisi jatkettu niin akku olisi saatu tyhjäksi vasta Joulun tienoilla. Kuskista sekä matkavarusteista olisi tiristettävissä vielä parikymmentä kiloa pois myöskin. Isoja avustustasoja käyttämällä 200 km ei tietenkään toteudu, mutta täydellisellä optimoinnilla hyväkuntoinen kuljettaja helpoissa olosuhteissa ajaa tällä pyörällä vaikka 300 km.
Miksi kantama on niin hyvä?
42mm leveät hyvin rullaavat renkaat kovilla paineilla tekevät paljon. Sen lisäksi AEG:n käyttöjärjestelmän ohjelmisto on optimoitu alhaisimman avustustason osalta huomattavasti energiatehokkaammaksi kuin kilpailevissa käyttöjärjestelmissä.

MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra
MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...
Turvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella
Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....
Eurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?
Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...
Sähköpyörällä ajaminen lumessa
Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...
Sähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa
Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...
Sähköpyörällä ajaminen oikein
Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...
Sähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä
Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...
Sähköpyörä osamaksulla korottomasti
Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....
Sähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?
Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...
Täysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta
Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...
Sähköpyöräilyä kuukausihintaan 99€/kk – Suomalaisella Terässiivellä
Sähköpyörä leasing yksityisille on ollut kysyttyä, mutta vaikeasti toteutettavissa kohtuullisin hinnoin,...