Paras sähköpyörä? Jokainen aavistaa varmaan, että paras sähköpyörä tarkoittaa jokaiselle eri asioita. Kysymykseen on siis sinänsä mahdoton vastata. Ne sähköpyörät, jotka keräävät palkintoja ja sisältävät uusimmat teknologiat ovat kaukana suurimmalle osalle parhaana olemisestaan. On kuitenkin mahdollista ja helppoakin löytää itselleen paras sähköpyörä, kun tietää vastauksen kuuteen eri kysymykseen.
Paras sähköpyörä on erilainen käyttötarkoituksesta riippuen
Paras sähköpyörä jokaisessa kategoriassa on omanlaisensa. Ajatko ainoastaan kaupungissa, maastossa vai tarvitsetko pyörän joka selviää kaikista tilanteista. Jos pystyt rajata kategorian selkeästi on vaihtoehdot jo huomattavasti rajatummat parhaan sähköpyörän selvittämiseksi.
Parhaan sähköpyörän akku riittää jopa 200km matkaan
Useimmat sähköpyörät saavuttaa nykyään 100 km toimintamatkan. Jos tämä riittää sinulle niin hyvä. Jos ajat lyhyempiä matkoja, niin voi olla tarpeetonta investoida ison akun omaavaan sähköpyörään ja kevyempi pyörä ajaa tarkoituksesi paremmin. Toisaalta jos teet erittäin pitkiä matkoja tai ajat raskailla kuormilla niin kannattaa katseet suunnata isompiin 600-700 wattitunnin akun pyöriin.
Akun koko ei ole aina suoraan verrannollinen pyörän toimintamatkaan, sillä eri sähköjärjestelmät ovat ohjelmoitu toimimaan eri tavoin. Toimintamatkaan vaikuttaa lisäksi pyörän muut komponentit, kuten ennenkaikkea renkaat.
Parhaista sähköpyörämoottoreista löytyy vääntöä jopa 100 Nm
Riittääkö pieni lisätyöntö ja kenties edullinen ja luotettava napamoottori? Vai haluatko parempaa vääntöä keskimoottorin myötä? Tarvittaessa paras mahdollinen vääntö ja suorituskyky löytyy 80-100 Nm väännön moottoreista, joita jokaisen valmistajan kärkimallit tarjoavat.
- Brose S Mag = 90 Nm
- Shimano EP8 = 85 Nm
- Bafang M510 = 95 Nm
- Bosch Performance Line CX = 85 Nm
- AEG SportDrive 48V = 100 Nm
- Yamaha PW-X3 = 85 Nm
LUE TARKEMPI VERTAILU PARHAISTA SÄHKÖPYÖRÄMOOTTOREISTA
Joillakin merkeillä löytyy itse brändättyjä sopimusvalmistajamoottoreita, joista vääntöä löytyy yli sadankin. Tällaisia ovat mm. Rocky Mountainin Dyname 4.0 108 Nm ja Haibike Flyon 120 Nm väännöllään.
Minkälainen on paras vaihteisto?
Noniin, taas ollaan hankalien peruskysymysten äärellä. Onko paras kevyin? Onko parhaassa vaihteistossa mahdollisimman paljon vaihteita ja laaja välityssuhde? Selvää on vaihtajan täytyy toimia tarkasti, nopeasti ja pitää säätönsä hyvin. Valmistajien kärkimalleista löytyy useimmiten Shimanon tai SRAMin 12 takarattaan voimansiirto ja jopa 10-52 hampainen ratasväli.
Sähköpyörässä vähemmälläkin pärjää ja voisi kysyä, että onko pienempi määrä vaihteita jopa parempi? Vähempirattainen pakka on edullisempi huoltaa, se painaa vähemmän ja oikea vaihde löytää perille nopeammin. Mitä välityssuhteeseen tulee niin pienimmät rattaat jää herkästi vähälle käytölle sillä pyörän paino rajoittaa huippuvauhteja. Mitä jyrkempää vuorenseinää aikoo kiivetä niin sen enempi isoimmassa takarattaassa hampaita tulisi olla.
Sähköpyörään mielestämme paras vaihteisto edellä mainituista syistä on 10-nopeuksinen maastopyörävaihteisto. Esimerkiksi Shimano XT tai jopa microSHIFT Advent X.
Paras runko? – hiilikuitu vs. alumiini
Hiilikuitu on runkomateriaalina erinomainen keveyden, hallittavuuden, pitkäikäisyyden ja jäykkyytensä vuoksi. Lisäksi mahdollisuudet monipuolisemmalle muotoilulle tulee sen kautta ja esimerkiksi aerodynaamisia etuja voidaan saavuttaa paremmin suhteessa alumiiniin. Koska hiilikuiturungon tekeminen on käytännössä käsityötä, niin hintakin on sen mukainen.
Mutta onko hiilikuitu valintana paras sähköpyörässä? Painon ja ajettavuuden näkökulmasta optimoidussa maastopyörässä ehkä kyllä, mutta sekakäyttöön tarkoitetussa sähköpyörässä ei välttämättä. Hiilikuiturunkoon tarvikkeiden kiinnittäminen ei esimerkiksi ole suositeltavaa, sillä hiilikuitu on heikoimmillaan kohtisuoraa puristusvoimaa vasten. Tavaratelineiden ja laukkujen kiinnitysmahdollisuutta ei ole samalla lailla kuin alumiinirungossa. Hiilikuiturungon keveyden edut karisevat myös sähköpyörässä, koska pyörän sähköosat nostavat painoa suhteellisesti niin merkittävästi joka tapauksessa.
Alumiini on materiaalina vahvempi, jäykempi, turvallisempi, kierrätettävissä ja siihen kiinnittää lisävarusteita helposti. Mutta samalla se on myös painavempi ja jäykkyytensä vuoksi karskimpi ajotuntumaltaan.
Rungon geometria ja paras runkomalli
Geometria vaikuttaa pyörän hallittavuuteen ja poljennan tehokkuuteen. Eri kaltevuuksilla ajettaessa erilaiset geometriat toimii paremmin. Sama laulu kuin aina ennenkin siis, että parasta on se mikä toimii käytössään parhaiten.
Runkomallien kanssa tarvinnee tietää haluaako kiinnittää laukkuja tai muita varusteita yläputkeen. Mitä enemmän haluaa, niin sen enempi pyörän keskeltä on syytä avointa tilaa löytyä. Jos tärkeintä on vaivaton kyytiin nousu, niin runkomalli ilman koko yläputkea toimii parhaiten.
Apua itselleen parhaan sähköpyörän etsintään
Jos et tiedä yhtään, että mistä aloittaa itsellesi parhaan sähköpyörän löytymistä niin kokeile Pyöräbottiamme. Vastaamalla 7 eri kysymykseen saat suosituksen juuri sinulle parhaiten sopivista pyöristä!
MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra
MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...
Lue aiheestaTurvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella
Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....
Lue aiheestaEurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?
Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...
Lue aiheestaSähköpyörällä ajaminen lumessa
Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...
Lue aiheestaSähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa
Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...
Lue aiheestaSähköpyörällä ajaminen oikein
Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...
Lue aiheestaSähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä
Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...
Lue aiheestaSähköpyörä osamaksulla
Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....
Lue aiheestaSähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?
Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...
Lue aiheestaTäysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta
Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...
Lue aiheestaSähköpyöräilyä kuukausihintaan 149€/kk – Suomalaisella Terässiivellä
Sähköpyörä leasing yksityisille on ollut kysyttyä, mutta vaikeasti toteutettavissa kohtuullisin hinnoin,...
Lue aiheesta