Eurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?

eurobike 2021

Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä kuuluisaksi tulleessa kaupungissa vietettiin perinteisesti jo 29. kertaa pyöräteollisuuden toimijoiden tarpeita palvelevaa tapahtumaa. Viime vuodet ovat olleet pyöräteollisuudelle kasvun, mutta myös vaikeuksien aikoja ja huomata saattoikin poikkeuksellisen tunnelman toimitusvaikeuksien kanssa kamppailevien näytteilleasettelijoiden keskuudessa. Sähköpyöräkeskus oli myös paikan päällä katsastamassa, että mitä pyöräalalle kuuluu.

Toimitusvaikeuksissa ei vielä parannusta nähtävissä

Osavalmistajille, pyörämerkeille ja jälleenmyyjille pitkät toimitusajat ovat jo arkipäivää. Tilanne ei ole helppo edelleenkään, mutta sen kanssa on opittu pakosta elämään. Pyörämerkkien osalta kukaan paikalle uskaltaneista valmistajista ei myynyt tilauksia ensi vuodelle kuten kyseisillä messuilla on ollut ennen tapana, vaan katseet ovat jo 2023 ja jopa 2024 vuosissa. Komponenttien ja varaosien puolesta tilanteen helpottumisesta ei kukaan osaa sanoa. Osa isoista tunnetuista pyöräkomponenttivalmistajista ei ota edes uusia asiakkaita tällä hetkellä.

pyorien saatavuus
Toimitusajat osasta riippuen vaihtelevat 400-900 päivän välillä.

Oma arviomme on, että valmistajat joutuvat varmistamaan osasaatavuuksiansa ja todelliset tämän hetkiset tilausmäärät eivät vastaa sitä todellisuutta mikä markkinoilla on tarve. Kun tilanne alkaa helpottamaan se voi tapahtua hyvinkin nopeasti, mutta sen ajankohdan ennustaminen on mahdotonta. Kun toimitusketjut alkavat palautua normaaleiksi näkyy vaikutus kuluttajille myöskin valitettavasti vasta viimeisimpänä.

Pyörämerkkien mallit yhtenäistyvät

Valmistajia messuilla oli aikaisempaa vähemmän paikalla. Osittain koska uusille jälleenmyyjille ei pystytä juuri nyt myydä mitään, mutta myös koska pyörämalleissa ei suuria muutoksia tapahdu tähän vuoteen verrattuna. Paikalla olleiden merkkien puolesta voi todeta, että kuluttajien asettamat standardit sähköpyörille on kuultu ja suunnittelussa merkit kulkevat hyvin samaan suuntaan. Premium-tasolla uusia innovaatioita ja eroavaisuuksia esiintyy luonnollisesti, mutta yleisesti sähköpyörissä samankaltaisista tekijöistä muodostuva käyttömukavuus, laatu ja suorituskyky korostuu.pyörämessut

Ympärivuotisen kaupunkipyöräilyn suosion kasvuun pyörämerkit olivat vastanneet yhä laajemmin eSUV tyylisillä malleilla, joiden renkaissa on leveyttä ja akku useimmiten iso sekä integroitu runkoon. Sähkömaastopyörien kohdalla siirtymä on brändikilpailua kohti, mallien ollessa suunnittelultaan hyvin lähellä toisiaan. Bosch, Shimano, Brose oli yleisin näky edelleen sähkömoottoripuolella, mutta myös uusia tulokkaita oli kuten italialainen Oli ebike systems.

uudet sähköpyörät
Tavaratelineellä varustettuja täysjoustoja kaivataan
fox 38 etujousi
Foxin 38 keula yleisesti maastomerkkien kärkimalleissa

Tavarapyöriä oli esitteillä enemmän kuin aikaisemmin, ja näiden suosion kasvu euroopassa onkin kova. Innovaatioita tällä saralla olivat mm. modulaariset laatikkoratkaisut sekä takarenkaalla toteutettu ohjaus pienemmän kääntösäteen mahdollistamiseksi. Myös sähköavusteisiä maantiepyöriä tuli ensimmäistä kertaa vastaan useammalta merkiltä. Tavarapyörien kasvu on taattua, mutta e-road pyörien vastaanottoa jäädään jännittämään.sähkömaantiepyörä

Uudet innovaatiot

Eurobiken yhteydessä uusille, innovatiivisille pyöräilyyn liittyville tuotteille on jaettu tunnustusta EUROBIKE AWARD palkinnon muodossa. Kultaa tänä vuonna saivat mm. Digit Bikesin täysin uudenlainen ratkaisu takaiskarille, Promovec A/S:n integroitu näyttö+ohjainkahva sekä Ortliebin 15 sekunnissa asennettava kevyt tavarateline.

Start-up kategoriasta nostetaan esiin kanadalaisen GiBLI yrityksen reaaliaikainen ilmanvastussensori, joka pyrkii auttamaan ajoasennon optimoimisessa. Tuote on kehitetty tavoitteellisten pyöräilijöiden tarpeeseen tietty ensisijaisesti, mutta hidastaa se ilmanvastus sähköpyöräilijääkin. Kaikki palkinnon saaneet tuotteet voit katsastaa tästä.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.