Miten valita ensimmäinen sähköpyörä? – Opas ostajalle

sähköpyöräkeskus

Sähköpyörä on yhä useamman vaihtoehto hankittaessa uutta polkupyörää. Siinä missä ”luomu”-polkupyörien myynti pysyy melko muuttumattomana vuosittain, kasvattavat sähköpyörät markkinaosuuttaan jatkuvasti. Tämä on ymmärrettävää, kun otetaan huomioon sähköpyörien suorituskyky ja kaupunkisuunnittelu, jossa sähköpyöräilyn helppous, nopeus ja kustannukset liikkumismuotona korostuu.

Jos itse harkitset ensimmäisen sähköpyörän hankkimista, mutta et tiedä mistä aloittaa niin tämä opas on sinulle.

Minkälainen sähköpyörä sopii sinulle

Sähköpyörä ei ole valintana helpoimmasta päästä, kun katsotaan valtavaa eri merkkien ja mallien määrää. Suomessa jokaisella liikkeellä tuntuu olevan omat merkkinsä ja tähän päälle voidaan vielä laskea ulkomaiset verkkokaupat. Laajan valikoiman lisäksi hankintaa hankaloittaa myös merkkien vaihtelevat hinnat, eikä ominaisuuksien ero ole aina selkeää. Mistä siis aloittaa itselle sopivan pyörän etsimistä?

Sähköpyörää hankittaessa on kaksi päätekijää, jotka auttavat rajaamaan vaihtoehtoja parhaiten: tyyli ja hinta.

Helpointa on aloittaa miettimällä minkätyylinen sähköpyörä omaan käyttöön sopii. Sähköpyörät voidaan jakaa tyyleiltään eri kategorioihin seuraavasti:

  • Sähkömaastopyörät
  • Sähköretkipyörät
  • Sähkökaupunkipyörät
  • Sähköfatpyörät
  • Sähköavusteiset tavarankuljetuspyörät
  • Sähkötaittopyörät
  • Muut erikoissähköpyörät

Kategorioinnin voisi viedä vielä pitemmällekin, mutta ensimmäistä sähköpyörää etsivälle jako näihin ryhmiin riittää tuomaan selkeyttä eri sähköpyörien välille.

Sähkömaastopyörät

Sähkömaastopyörät ovat todella parhaimmillaan poluilla ja pois teiltä suunnattaessa. Mutta älä sulje pois ajamista maastosähköpyörällä kadullakin. 

Edullisemman hintatason (< 2500€) maastosähköpyörät voivat toimia mainiosti esimerkiksi työmatkapyöräilijälle. Näissä pyörissä on usein jäykkä perä, ja pelkkä etujousitus. Jousituksen pituus eli matka on melko lyhyt ja jousituksen komponentit eivät kestä kovaa alamäkien rymistelyä. Jousitus siten ei riitä mukavaan ajoon melko tasaisten polkujen ulkopuolella, mutta voi olla täysin riittävä seka-ajoon helpossa maastossa ja työmatkoilla.

jäykkäperäinen sähkömaastopyörä

Keskihintaisten (2500-4500€) sähkömaastopyörien luokasta voi löytää toimivan täysjousto sähkömaastopyörän. Täysijousitettu sähkömaastopyörä toimii hyvin poluilla ja vaihtelevassa maastossa. Akun koon ja moottorin lisäksi sähkömaastopyörissä hintaan vaikuttavat merkittävästi muut pyörässä käytetyt komponentit (iskunvaimentimien jousituksen matka, vaihteiston osasarjat, osissa käytetty materiaali). Jos ajat yhdistettyä ajoa kadulla sekä poluilla, niin tällainen maastosähköpyörä voi olla valintana oikea. Esimerkki erinomaisen hinta-laatusuhteen täysjousto sähkömaastopyörästä on Prophete Graveler e10.9 eMTB, jota voisi parhaiten kuvata sanalla retkimaastopyörä.

täysjousto sähkömaastopyörä
PROPHETE GRAVELER e10.9 – täysjousto maastosähköpyörä

Jos tarkoituksenasi on ajaa vaativassa maastossa ja hyppiä pyörällä, silloin etsit jo alamäkisähköpyörää. Nämä sähköpyörät ovat rakennettu korkeampien vaatimusten mukaan ja suunniteltu kestämään vuosien jatkuvaa ja merkittävää rasitusta. Näistä pyöristä täytyy olla valmis maksamaan jo sähköpyörien ylintä hintaa (4500€ >).

sähköpyörä

Sähköpyörä retkiajoon tai kaduille

Jos pyöräilet harrastuksena ja ajat enimmäkseen teillä niin sähköretkipyörä on erinomainen valinta. Sähköretkipyörät ovat suunniteltu pitkiä matkoja varten. Ajoasento on usein tehokas, mutta miellyttävä. Moottoreissa on voimaa kuljettaa kuormaa ylämäkiin ja akun kantama mahdollistaa pitemmätkin matkat ilman välilatausta.

Jos suunnittelet sähköpyörää työmatkan taittamista varten, niin mieti minkälaisilla teillä ajat ja onko ajo ympärivuotista. Retkisähköpyörä saattaa olla erittäin hyvä valinta työmatka-ajoon erityisesti Suomessa, jossa leveämmät renkaat ja vahva moottori tuovat mukavuutta ja turvaa ajamiseen.

sähköpyörä retkiajoon
PROPHETE ENTDECKER eSport – sähköretkipyörä

Sähköavusteiset tavarankuljetuspyörät

Nämä sähköpyörät eivät ole tyylikkäitä tai sporttisia, mutta hyödyllisiä kyllä! Laatikkopyörät ovat todella suunniteltu vain siirtämään tavaraa paikasta toiseen näännyttämättä kuljettajaa.

Jos tiedät kuljettavasi usein mukanasi jotain ylimääräistä niin harkitse siis tällaista pyörää. Perinteisten sähköpyörien hyötykuorma jää usein 100 – 135 kg:n välille. Painorajoitus on otettava huomioon siis jo aika pian varsinkin painavamman kuljettajan kohdalla. Tavarankuljetuspyörät kestävät suurempia painokuormia.

Sähkötaittopyörät

Sähkötaittopyörät ovat pitkään olleet suosittuja niiden liikutettavuuden vuoksi. Suurin osa näistä sähköpyöristä taittuu keskeltä rungosta sekä ohjaustangon kohdalta, ja siten ne mahtuvat hyvin pieneen tilaan. Tällaista pyörää kannattaa harkita, jos aiot kantaa sitä siis mukanasi matkaillessa tai julkisissa liikennevälineissä.

Taittopyörän kohdalla on huomioitava kuitenkin, että pyörän ominaisuuksien suhteen on jouduttu tehdä kompromissejä, jotta valmistajat ovat pystyneet pitämään hinnat kohtuullisina. Vaativaan ajoo sähköavusteista taittopyörää ei kannata siis hankkia, vaikka sen taitteleminen mukavalta ajatukselta vaikuttaisikin.

Sähköfatpyörät

Sähköfatpyörät ovat olleet viime vuosina suosittuja ja siihen on toki syynsä. Sähkö fätit suoriutuvat hyvin kun ollaan pois teiltä ja erityisesti ajettaessa pehmeällä alustalla, kuten hiekalla tai lumella. Renkaat ovat usein 4” tai enemmän ja se mahdollistaa lähes kaikilla alustoilla eteenpäin liikkumisen. Suuret renkaat itsessään myös vaimentavat iskuja, ja sähköfapyörässä ei jousitus ole välttämättä pakollinen.

Sähköfatpyörän heikkous tulee esiin kovalla pinnalla ajettaessa renkaan vierintävastuksen hidastaessa matkantekoa. Vierintävastuksen ansiosta akun kulutus myös kasvaa ja kantama voi olla n. 40% pienempi verrattuna retkipyörään ajettaessa samankokoisella akulla.

sähköfatpyörä

Muut sähköpyörät

Sähköpyörät eivät toki tähän lopu. Sähköpyörien vähemmistöjä löytyy kuten sähkötandempyörät ja kolmisähköpyörät. Erikoispyörien saatavuus on rajallista, mutta jos tiedät etsiväsi jotain todella spessua niin annamme toki suosituksia.

Sähköpyörät eri hintaluokissa

Kun olet päättänyt minkälainen sähköpyörä täyttää tarpeesi parhaiten, niin suuntaa katseesi hintaan seuraavaksi. Kaikkea löytyy liian halvasta aina ultra-premium tasoon, joten tässä kohtaa täytyy ymmärtää mikä sähköpyörän hinnan määrittää. 

Yllätyksenä monelle tulee se, että käytetyt sähköosat pyörässä ei ole suurin hintaan vaikuttava tekijä vaan muut pyörän osat. Teknisillä ratkaisulla on toki merkityksensä laadun ja hinnan osalta, mutta esimerkiksi akuissa käytettävän litiumin markkinahintaan valmistajat eivät voi vaikuttaa.

Useissa edullisimman tason sähköpyörissä käytetään samankaltaisia elektronisia komponentteja tai jopa samoja moottoreita eri merkkien kesken. Edullisimmat hinnat ovat siten saavutettu säästämällä osien kohdalla muualta.

Ultra-budjetin sähköpyörät < 500 €

Halvimmat sähköpyörät lähtevät tältä tasolta, ja ovat poikkeuksetta valmistuotantoa itämaista. Tämän hintatason sähköpyörissä ei voida puhua laadusta missään muodossa. Kaikki käytetyt osat ovat halvimpia mahdollisia ja niiden elinkaari ei ole pitkä. Hajotessaan näitä pyöriä ei kannata tai edes voi korjata, jolloin ne muuttuvat pelkäksi jätteeksi. Varaosien saatavuus erittäin heikkoa sähkökomponenttien osalta.

Halvat sähköpyörät < 1000 €

Tässä hintaluokassa valikoima paranee. Sähköpyörissä käytetyt osat ovat jo parempia, mutta laadukkaista pyöristä ei vielä voida puhua. Pyörien kestävyys on pitkälti käyttäjästä kiinni. Satunnaiseen ja yksinkertaiseen ajoon tämänhintainen pyörä voi olla toimiva, mutta säännöllisesti pyöräilevän kannattaa katsoa vielä seuraavaan kategoriaan. Akut ovat tässä hintaluokassa pienehköjä ja käytettyjen akkukennojen elinikä on lyhyt ja takuuaika 6 kuukautta.

Keskihintaluokan sähköpyörät 1000 – 2500 €

Tässä hintaluokassa elektroniset osat sekä pyörän osat ottavat harppauksen eteenpäin. Tästä hintaluokasta löytyy jo suorituskykyinen pyörä säännölliseen käyttöön niille, ketkä eivät ole halukkaita maksamaan käytetyn auton hintaa sähköpyörästä.

1000 € hintarajan jälkeen pyörien jarru- ja vaihdeosat alkavat vaihtua laadukkaampiin ja tunnettumpiin merkkeihin kuten Shimano, Tektro tai Sram. Näiden pyörien rungot alkavat myös tuntumaan siltä, että niillä ajaessa ei jännitä pyörän kahtia meno. Hintaluokan yläpäässä pyörissä voi huomata käytettävän jo parhaidenkin valmistajien osia.

Nämä pyörät kestävät ajossa hyvin huollettuina useita vuosia. Akun käyttöikä saattaa tulla eteen ensimmäisenä, joka sinänsä on pyörästä riippumaton asia. Nykyteknologian litium-akut kestävät noin 3-5 vuotta.

Premium sähköpyörät 2500 – 5000 €

Tämän hintaluokan sähköpyörissä komponenttien taso on jo vakuuttavalla tasolla. Jarrut, vaihtajat ja jousitukset tulevat näihin pyöriin luotettavilta ja tunnetuilta merkeiltä.

Sähkömoottoreiden osalta tulee myös laadullinen hyppäys siirryttäessä tähän hintakategoriaan. Vahvat keskimoottorit merkeiltä kuten Bosch, AEG, Shimano, Brose, Yamaha ovat merkkejä, joita näkee käytettävän tämän hintatason pyörissä.

sähköavusteinen maastopyörä
AEG: palkittu SportDrive 48V keskimoottori

Keskimoottoreiden myötä pyöriin saadaan myös lisättyä suorituskykyä. Edullisimmissa pyörissä käytetyt moottorit ovat usein napamoottoreita, joiden koko rajoittaa suurempien tehojen tuottamista.voiko näin sanoa?

On otettava huomioon, että hinnan perusteella ei voi ainoastaan arvioida pyörän laatua. Joidenkin pyörämerkkien kohdalla pelkästä brändistä voi joutua maksamaan ekstraa. Pyörän osien ja ominaisuusten tarkastelu ja vertailu on siis tärkeää, jos etsii hinnan ja laadun suhteen hyvää sähköpyörää.

Ultra premium sähköpyörät 5000 – 10000 €

Tässä kohtaa ei enää säästellä mistään. Tämän hintaluokan pyörät ovat tehty aivan parhaista osista ja pyörän myyntihinta ei ole ollut valmistuksessa määrittelevä tekijä. Täytyy todeta kuitenkin, että elektroniset komponentit eivät juuri parane tässä hintaluokassa verrattuna 3000 € maksavaan sähköpyörään. Hinnan nousu johtaa juurensa tässäkin kohtaa siis muista käytetyistä osista.

Nämä pyörät ovat todella intohimoisille harrastajille, jotka haluavat siis vain parasta. Sähköalamäkipyörät ovat esimerkki tämän hintakategorian pyörästä. Vaativan ajon ja rasituksen kestäminen asettaa luonnollisesti pyörän osat koville, jolloin niiden tarvitsee olla parasta laatua.

Rajaa vaihtoehdot ja koeaja sähköpyörä

Siinäpä oikeastaan lähtökohdat ensimmäisen sähköpyörän valintaan. Mieti mikä on käyttötarkoituksesi ja kuinka paljon olet valmis maksamaan sähköpyörästäsi. Kuten moniin harrastuksiin halutessaan, niin sähköpyöräilyynkin saa siis rahaa laitettua likoomaan. Harrastuksen aloittamisen kohdalla ei kuitenkaan puhuta pankin rikkomisesta.

Rajaa siis vaihtoehdot ja hanki lisätietoa kyseisistä sähköpyöristä. Valintaa helpottaa luonnollisesti pyörien koeajo. Mikäli harkintalistallasi on Propheten sähköpyörä, niin tervetuloa koeajolle meidän sähköpyörien myymäläämme.

Haluatko lisää tietoa sähköpyöräilystä ja tarjouksia ensimmäisten joukossa? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat myös heti alekoodin, jolla saat 50€ edestä lisävarusteita sähköpyörän ostajana kaupan päälle. Koodi on hyödynnettävissä kaikkiin verkkokaupan lisävarusteisiin. Tilaa uutiskirje lomakkeelle ja nappaa alekoodi talteen.