Koronan vaikutukset pyöräteollisuuteen ja sähköpyörien saatavuuteen 2020

pyöräteollisuus ongelmissa

Koronavirus on nyt ihmisten arkipäivässä läsnä joka puolella maailmaa. Siinä missä virus asettaa haasteita jokapäiväiselle elämällämme juuri nyt, niin sen vaikutukset tulevat ulottumaan vielä pitkälle tulevaisuuteenkiin. Toimitusketjut ympäri maailman ovat sekaisin ja saatavuusongelmia ilmenee jo nyt tai tulee lähitulevaisuudessa ilmenemään kaikissa kulutushyödykkeissä. Vaikutukset ulottuvat myös pyöräteollisuuteen ja komponenttipula ja toimitusten viivästykset siirtävät tuotantoa touko-kesäkuun alkuun..

Koronan vaikutus pyöräteollisuuteen

Tällä hetkellä huomaa usean kauppiaan kohdalla, että sähköpyörien ilmoitetut toimitusajat ovat normaalia pitemmät. Joidenkin merkkien kohdalla tämän vuoden mallien saatavuudesta ei ole annettu mitään arvioita. Pyöräteollisuuden kannalta epidemian alku Kiinassa asettui sikäli huonoon ajankohtaan, että maalis-toukokuulle tuotantoon tarkoitettujen osien toimitukset ovat olleet jumissa karanteenin ajan kiinalaisissa satamissa ja tehtaissa. Pyörävalmistajat hankkivat osansa ympäri maailmaa, ja nyt moni valmistaja on siinä tilanteessa, että kaikkia osio ei ole ehditty saada kokoonpanovaiheeseen eikä niiden toimitusajatkaan ole vielä täysin selvät. 

Valmistajien intresseissä on tavanomaisesti tuottaa edullisimmat pyörät ensin ja kalleimmat mallit viimeisenä, jotta ne eivät seiso valmistajien varastoissa yhtään kauempaa kuin olisi pakko. Arvokkaat sähköpyörät ovat siis niitä joiden tuotanto aloitetaan viimeisenä, tuotannon ajoittuessa helmi-kesäkuulle.

Mitä tästä seuraa?

Isoimmat merkit selviävät kohtalaisin seurauksin suurien tuotantomäärien ja vakiintuneiden asiakkaidensa ansiosta. Suuret tuotantomäärät pakottavat ympärivuotiseen tuotantoon, joten pyöriä on ehditty tehdä varastoon. Vaikutus näkyy kuitenkin kalleimmissa malleissa, joiden toimitukset viivästyvät.

Pienillä merkeillä tilanne voi olla traagisempi. Kevään tärkeimpien myyntikuukausien mennessä ohi, joutuvat valmistajat pohtimaan mitä pyöriä loppukaudelle kannattaa enää valmistaa, koska on epävarmaa saako pyöriään sillon enää myydyksi. Lisäksi pienemmät valmistajat ovat Kiinassa ruuhkautuneiden yhteistyökumppaneiden prioriteettilistalla aina alempana kuin heidän isommat pyörävalmistaja-asiakkaansa.

Kuluttajille tilanne on myös hankala. Yhteiskunnallisesti poikkeuksellisessa tilanteessa mm. THL suosittelee pyöräilyä turvallisimpana liikkumismuotona. Ilman suosituksiakin kiinnostus sähköpyöriä kohtaan on kasvava. Tarjonnan on vaikea pysyä perässä. Nykytilanteessa kuluttajien on tyydyttävä suppeampaan tarjontaan tai sitten hyväksyttävä pidemmät toimitusajat. Pyöriä on vaikeampi päästä myös vertailemaan ja testailemaan, koska niitä ei yksinkertaisesti ole ja/tai muut kaupat kuin arkielämän kannalta vitaalit saatetaan sulkea karanteenin tiukentuessa Suomessa.

Vaikutus Sähköpyöräkeskuksen tarjontaan

Olemme sikäli onnekkaassa tilanteessa, sillä yhteistyökumppanimme Prophete on Saksan suurimpia sähköpyörävalmistajia ja esimerkiksi keskitason sähköpyöriä on ehditty valmistamaan varastoon jo ennen vaikeuksien alkua. Kärkimallien osalta meilläkin toimituksiin syntyy kuitenkin lykkäyksiä ja näiden toimitukset alkavat nykyisen tiedon mukaisesti kesäkuussa.

Teemme töitä yhdessä Propheten kanssa jatkuvasti tarjotaksemme ajankohtaisimmat arviot pyörien toimitusajoista. Tämänhetkisen arvion mukaan kaikki mallit olisivat kesäkuun alkupuolella saatavissa suoraan omasta varastostamme. TARKASTA TÄSTÄ SÄHKÖPYÖRIEMME SAATAVUUSTILANNE ja jatkuvasti päivitetyt arviot eri mallien saapumisajankohdista.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.