Sähköpyörä vertailu – BIKE Bild testasi eri valmistajien retkisähköpyörät

sähköpyörä vertailu

Sähköpyörä vertailu tyhjältä pöydältä on työläs projekti. Apua tarjoaa onneksi maailman tunnetuimman autolehden, saksalaisen AUTO Bildin polkupyöriin erikoistunut julkaisu, BIKE Bild. BIKE Bild (9/2019) toteutti sähköpyörä vertailun 8 eri valmistajan retkisähköpyörällä. Prophete Entdecker eSport palkittiin testissä ylivoimaisesti parhaasta hinta-laatusuhteestaan.

Sähköpyörää ostaessa ihmiset päätyvät yhä useammin ostamaan retkisähköpyörän, sillä se täyttää parhaiten ihmisten vaatimukset kokonaisvaltaisesta sähköpyörästä (ts. jokapaikan yleispyörä), joka soveltuu ajettavaksi useille tieprofiileille. Retkisähköpyörät ovat varustettu paremman hyötysuhteen omaavilla ulkoisilla vaihteilla (vrt. napavaiheet), tarakalla, valoilla eteen ja taakse, tehokkaalla moottorilla ja ison kapasiteetin omaavalla akulla. Retkipyöristä löytyy myös suurin valikoima sähköpyöriä laidasta laitaan, niin hinnaltaan kuin laadultaankin. Hyvän ei kuitenkaan tarvitse aina välttämättä olla kalleinta.

sähköpyörä vertailu
Retkipyörät ovat hyviä yleispyöriä, jotka soveltuvat niin arkiajoon, kuin pidemmillekin vaelluksille.

Testissä olivat seuraavat sähköpyörät ja ne arvosteltiin testin yhteispisteistä muodustunein kokonaisarvosanoin (nimeä klikkaamalla pääset kyseisen pyörän saksankieliseen testiarvosteluun):

Polkupyörän malli kokonaisarvosana (pisteet) hinta (ovh. Saksa 2019)
KTM Macina Sport XT11 ABS CX5 erittäin hyvä (28,5) 3 999 euroa
Centurion E-Fire Sport R4500i erittäin hyvä (28,5) 3 999 euroa
Specialized Turbo Vado 4.0 hyvä (27,5) 3 199 euroa
Prophete Entdecker eSport hyvä (26) 2299 euroa
Bicycles Porto 9.5 hyvä (25,5) 2 599 euroa
My Boo Volta Gates hyvä (25,5) 4 499 euroa
Kreidler Vitality Eco 3 hyvä (24) 2399 euroa
Fischer Cita 3.0 tyydyttävä (24) 1 399 euroa

Sähköpyörä vertailu: Prophete Entdecker eSport palkiittin testissä parhaasta hinta-laatusuhteesta.

BIKE Bild (9/2019) testasi: PROPHETE Entdecker eSport paras hinta-laatusuhde

AEG:n sähköjärjestelmän moottorin vääntö ja akun kantavuus ovat poikkeuksellisia. Pyörän sydän on tehokas AEG-moottori, joka tuottaa huippumomentin 100 Newtonmetriä, 15 Nm enemmän kuin Boschin huippumalli. Moottori osoittautuu miellyttävän tasapainoiseksi ajon aikana. U-factor riittää vaellukseen, ja akun latauksen etäisyys testissä on erinomainen 83,6 kilometriä. Yleisesti arvostellen älykäs ja harmoninen kokonaisuus retkeilyyn ja yleiskäyttöön.

Pyöräilijät saavat myös paljon vastinetta rahalleen: Shimanon vaihdevaihdejärjestelmä ja hyvin suunnitellut hydrauliset levyjarrut toimivat nopeasti ja luotettavasti. Käytännöllisen 124 kilogramman potentiaalisen hyötykuorman tulisi riittää myös pitkille pyöräretkille.
 
Yhteenveto: pitkän kantaman kokonaisvaltainen ja vankka pyörä hyvin pienillä heikkouksilla ja erittäin hyvällä moottorilla.

Sähköpyörä vertailu tulokset: Prophete Entdecker eSport

Akun kantavuus

★★★★★
U-factor ★★★ ☆☆
Stressitesti ★★★★★
Jarrutusteho ★★ ½ ☆☆
Komponentit ★★★ ½ ☆
Ajon hauskuus ★★★ ½ ☆
Suunnittelu ★★★ ½ ☆
Yhteensä (tähdet) 26
keskiarvo 3,7
huomautus hyvä
(Kokonaisarvosana: 35–28,5 = erittäin hyvä, 28–21,5 = hyvä, 21–14,5 = tyydyttävä, 14–8,5 = riittävä, 8–0 = huono)
 

tekniset tiedot

hinta 2299 euroa (Saksan ovh 2019)
paino 26 kiloa
Sallittu kokonaispaino 150 kiloa
ajaa AEG Comfort Drive, keskimoottori
Määritetty / testattu akun virta 576/529 wattituntia
piiri Shimano Deore 10-v ulkoiset
jarrut Shimano BR-M315, hydrauliset levyjarrut
renkaat Continental Ride City, 42 millimetriä
U-factor 2.5
Akun kantavuus Bike bildin testissä 83,6 km

 

Testausmenetelmät sähköpyörä vertailussa

Sähköpyörien testaaminen perustuu kahteen vaiheeseen. Ensinnäkin polkupyöriä tutkitaan teknisesti Velotech-testilaitoksen testipenkillä. Painopiste on ajotavassa ja jarrutuksessa. E-trekking-pyöräillä ”akun kantavuus” on tärkeä tieto ostopäätöstä tehdessä: kestääkö pyörä myös pitkiä retkiä? Testissä reaaliaikainen reitti simuloitiin, ja se koostui ajosta tasangolla, mäkisessä maastossa ja näiden yhdistelmästä akun kantavuuden mittaamiseksi ja vertailemiseksi keskenään. Vuoristossa sähköpyöräililjät haluavat apua.

U-factor” ilmaisee, kuinka voimakkaasti moottori tukee poljettaessa vuorella. Lopuksi moottorit työnnettiin raja-arvoihinsa ”stressitestissä”: 20 minuutin ajan simuloitiin 10 prosentin nousu alimmalla vaihteella, kuljettajan tuottaessa tasaisesti 110 watin tehon. Tärkeää, jos käsittelet mäkisiä reittejä ja kuljetat paljon matkalaukkoja. Turvallisuus ja hyvät jarrut ovat ennakkoedellytys, jonka Velotech tutkii kuivalla ja märällä kohdassa ”jarrutusteho”.

Laboratoriokokeet toteutti velotech.de
 
Toisekseen E-pyörät eivät tietenkään ole pelkästään laboratoriokohteita, vaan niitä liikuttavat luonnossa olevat ihmiset, minkä vuoksi käytännön vaikutelmat ovat tärkeitä. Kokeneet testikuljettajat arvioivat ajokokemuksen ja tämä heijastuu luokituksessa ”ajon hauskuus”. Muotoilu ja varusteet ovat tasapainossa kolmen moottoriluokan kanssa (alue, U-tekijä ja rasitustesti) kohdassa ”suunnittelu”. Useimmat vaelluspyörät ovat kalliita, joten niiden tulisi olla kestäviä ja varustettu korkealaatuisilla komponenteilla. Otamme tämän huomioon kohdassa ”komponentit”.
Sähköpyörä vertailu sisältää laboratoriotestien lisäksi pyörien käytännön soveltuvuuden kokeneiden testiajajien toimesta.

Sähköpyörä vertailussa yllä mainittujen arvointikohteiden jälkeen pisteet lasketaan yhteen ja muodostetaan kunkin pyörän kokonaisarvosana.

 
Kaikki tiedot ja selitykset laboratoriokokeesta löytyvät osoitteesta: www.bike-bild.de/so-testet-bike-bild-e-bikes

Saksankielisen testiartikkelin näet kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.