Sähköpyörän hinta – Paljonko on maksettava?

sähköpyörän hinta

Sähköpyörän hinta riippuu haluamastasi ajokokemuksen tyypistä ja kokemuksen laadusta.

Jos etsit sähköpyörää nopeita pyrähdyksiä varten, selviät edullisemmalla pyörällä kuin jos tarvitset sitä pidennettyihin päivittäisiin työmatkoihin. Jos ajat poluilla ja maastossa on suositeltavaa ostaa sähköpyörä, jossa on kestävämpiä komponentteja kuten – vahvempi moottori, paksummat renkaat, kestävämpi runko.

Sähköpyörän hinta on monen tekijän summa 

Sähköpyörän hintaa lisäävät tekijät tavalliseen pyörään verrattuna ovat sen akku ja moottori. Akkujen valmistukseen käytetään litiumia, jonka kysyntä ja hinta maailmalla on jatkuvasti kasvava. Sähköpyörien akkujen lisäksi litiumia käytetään myös muiden laitteiden akkujen valmistamisessa (sähköautot, – pyörät, akkukäyttöiset työkalut, pölynimurit jne.).

Moottoreissa puolestaan integroidut erilaiset kuljettavan ajokäyttäytymistä mittaavat sensorit vaikuttavat hintaan. Moottorien täytyy myös täyttää erilaiset turvavaatimukset, jotta niiden toimivuus ja turvallisuus voidaan taata. Tämä edellyttää sähköpyörien laajempaa testaamista testilaboratoriossa.

Käytetyt sähköosat pyörässä eivät ole kuitenkaan suurin hintaan vaikuttava tekijä. Sähköpyörän hinta perustuu siis vahvasti myös muihin pyörässä käytettyihin osiin. Teknisillä ratkaisuilla on toki merkityksensä laadun ja hinnan osalta, mutta esimerkiksi akuissa käytettävän litiumin markkinahintaan valmistajat eivät voi vaikuttaa, ja se ei siten luo eroja eri valmistajien hintojen kesken.

Useissa edullisimman tason sähköpyörissä käytetään samankaltaisia elektronisia komponentteja ja samoja moottoreita eri merkkien kesken. Edullisimmat hinnat ovat siten saavutettu säästämällä osien kohdalla muualta. Sama pätee käänteisesti ylemmän hintaluokan sähköpyörissä. Elektroniset komponentit eivät juuri parane +5000€ maksavassa sähköpyörässä verrattuna 3000 € maksavaan sähköpyörään. Hinnan nousu perustuu tässäkin kohtaa siis muihin käytettyihin laadukkaampiin ja kestävämpiin pyöränosiin.

Sähköpyörien hintaluokat

Sähköpyöriä löytyy liian halvasta lähtien aina ultra-premium tasoon. Tässä suuntaviivoja mitä vaatimuksia ja odotuksia eri hintaluokille voi asettaa.

Ultra-budjetin sähköpyörät < 1000 €

Halvimmat sähköpyörät lähtevät tältä tasolta, ja ovat poikkeuksetta Kiinasta. Tämän hintatason sähköpyörissä ei voida puhua laadusta missään muodossa. Kaikki käytetyt osat ovat halvimpia mahdollisia ja niiden elinkaari ei ole pitkä. Käytetyt akkukennot tulevat tuntemattomista lähteistä, tai ei ainakaa tunnetuilta valmistajilta. Hajotessaan näitä pyöriä ei kannata tai edes voi korjata, jolloin ne muuttuvat pelkäksi jätteeksi.

Edulliset sähköpyörät < 1500 €

Tässä hintaluokassa valikoima paranee. Sähköpyörissä käytetyt osat ovat jo parempia, mutta pyörän kestävyys on pitkälti käyttäjästä kiinni. Satunnaiseen ja yksinkertaiseen ajoon tämänhintainen pyörä voi olla toimiva, mutta säännöllisesti pyöräilevän kannattaa katsoa vielä seuraavaan kategoriaan.

Keskihintaluokan sähköpyörät 1500 – 3000 €

Tässä hintaluokassa elektroniset osat sekä pyörän osat ottavat harppauksen eteenpäin. Tästä hintaluokasta löytyy jo suorituskykyinen pyörä säännölliseen käyttöön niille, ketkä eivät ole halukkaita maksamaan käytetyn auton hintaa sähköpyörästä.

1000 € hintarajan jälkeen pyörien jarru- ja vaihdeosat alkavat vaihtua laadukkaampiin ja tunnettumpiin merkkeihin kuten Shimano, Tektro tai Sram. Näiden pyörien rungot alkavat myös tuntumaan siltä, että niillä ajaessa ei jännitä pyörän kahtia meno. Hintaluokan yläpäässä pyörissä voi huomata käytettävän jo parhaidenkin valmistajien osia.

Nämä pyörät kestävät ajossa hyvin huollettuina useita vuosia. Akun käyttöikä saattaa tulla eteen ensimmäisenä, joka sinänsä on pyörästä riippumaton asia.

Premium sähköpyörät 3000 – 5000 €

Tämän hintaluokan sähköpyörissä komponenttien taso on jo vakuuttavalla tasolla. Jarrut, vaihtajat ja jousitukset tulevat näihin pyöriin luotettavilta ja tunnetuilta merkeiltä.

Sähkömoottoreiden osalta tulee myös laadullinen hyppäys siirryttäessä tähän hintakategoriaan. Vahvat keskimoottorit merkeiltä kuten Bosch, AEG, Shimano, Brose, Yamaha ovat merkkejä, joita näkee käytettävän tämän hintatason pyörissä. Keskimoottoreiden myötä pyöriin saadaan lisättyä suorituskykyä. Edullisimmissa pyörissä käytetyt moottorit ovat usein napamoottoreita, joiden vääntö ei esimerkiksi riitä keskimoottoreiden tasolle.

On otettava huomioon, että hinnan perusteella ei voi ainoastaan arvioida pyörän laatua. Joidenkin pyörämerkkien kohdalla pelkästä brändistä voi joutua maksamaan ekstraa. Pyörän osien ja ominaisuuksien tarkastelu ja vertailu on siis tärkeää, jos etsii hinnan ja laadun suhteen hyvää sähköpyörää.

Ultra premium sähköpyörät 5000 – 10000 €

Tässä kohtaa ei enää säästellä mistään. Tämän hintaluokan pyörät ovat tehty aivan parhaista osista ja pyörän myyntihinta ei ole ollut valmistuksessa määrittelevä tekijä. Täytyy todeta kuitenkin, että elektroniset komponentit eivät juuri parane tässä hintaluokassa verrattuna 3000 € maksavaan sähköpyörään. Hinnan nousu johtaa juurensa tässäkin kohtaa siis muista käytetyistä osista.

Nämä pyörät ovat todella intohimoisille harrastajille, jotka haluavat siis vain parasta. Sähköavusteiset alamäkipyörät ovat esimerkki tämän hintakategorian pyörästä. Vaativan ajon ja rasituksen kestäminen asettaa luonnollisesti pyörän osat koville, jolloin niiden tarvitsee olla parasta laatua.

Sopivan sähköpyörän hinnan löytäminen

Kun tutkit erilaisia ​​sähköpyöriä markkinoilla, ensimmäinen ja tärkein kysymys itsellesi on se, mihin käytät pyörää. Suurimmalle osalle ihmisistä 2000€ – 3500€ on hintaväli, jossa rahalle saa mielestämme eniten vastinetta. Käytetyt sähköosat ovat tuon hintaisessa pyörässä jo huippuluokkaa ja muut pyörän osat ylempää keskiluokkaa. Extreme maastoajoa harrastavan kannattaa siirtyä vielä katsomaan kalliimpia pyöriä.

Sähköpyöräilyyn vaikuttavat ylläpitokustannukset

Sähköpyörää hankittaessa on hyvä pohtia mitä muita kuluja se synnyttää. Luonnollisesti se kuluttaa sähköä. Yhden latauksen kustannuksen voi selvittää kertomalla akun kapasiteetin sähkönhinnalla.

Sähköpyöräilyn hintaan vaikuttaa myös pyörän huoltaminen. Hyvin huollettu pyörä kuitenkin kestää pidempään ja sitä kautta tekee säästöä liikkumiseen. Pyörän huoltaminen ei eroa juurikaan tavallisen polkupyörän huoltamisesta ja siten ei puhuta mistään tavallisesta poikkeavista pyörän huoltokuluista.

Normaalien kuluvien osien vaihdon lisäksi suurempi kustannuserä on sähköpyörän akun vaihtaminen. Nykyakkujen toimivuus on noin 1000 lataussykliä, jonka jälkeen varaustehon heikkeneminen on huomattavissa. Kannattaa siis pitää mielessä, että akku ei ole ikuinen vaan sen päivittäminen uuteen tulee pyöräilijälle 4-7 ajovuoden kohdalla ajankohtaiseksi. Uuden akun hinta vaihtelee 400€ – 600€ välillä. Akun käyttöikään pystyy vaikuttamaan omilla toimintatavoillaan paljonkin. Lue lisää akun säilyttämisestä ja käytöstä talvella.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.