Sähköpyöräilyn kustannusvertailu 2019 – halpaa vai ei?

(EDIT: Uusi kustannusvertailu päivitetyillä kustannusarvoilla on tekeillä 3/2022)

Artikkelissamme ”Sähköpyöräilyn kustannusvertailu – halpaa vai ei?” selvitämme sähköpyöräilyn kustannuksia viiden vuoden aikajänteellä ja vertaamme niitä autojen ja julkisten vastaaviin. Sähköpyörästä puhuttaessa törmää toistuvasti useisiin eri väitteisiin halvemmista kustannuksista, nousevasta kunnosta, nopeammasta liikkumisesta, vähentyneestä sairastelusta jne. Laskimme kustannukset eri vaihtoehtojen välillä ja käytimme ajankohtaista tietoa autoilun ja sähköpyöräilyn kustannuksiin liittyen.

Mikäli harkitset sähköpyörän hankintaa, kakkosauton pois myymistä, autosta kokonaan luopumista, auton ostamista tai mietit julkisen liikenteen kustannuksia niin kustannuslaskelma kokonaisuudessaan löytyy liitteenä tämän blogin lopusta. Tähän excel-tiedostoon voit itse syöttää kustannustiedot täsmäämään paremmin omia tietojasi.

TULOS – Sähköpyörä on halpa vertaamalla muihin kulkuvälineisiin

Tutkimustuloksemme vuonna 2019 oli selkeä: SÄHKÖPYÖRÄ ON HALVIN TAPA LIIKKUA juoksemisen, kävelyn ja luomu-pyöräilyn jälkeen (ei mukana vertailussa). Sähköpolkupyörän vuotuiset kustannukset koostuvat ainoastaan akun lataamiseen kuluvasta energiasta, sekä vuosihuoltoihin ja kuluviin osiin menevistä ylläpitokustannuksista (2 kausihuoltoa vuodessa, kuluvien osien vaihtaminen sekä renkaat). Lisäksi kokonaiskustannuksiin vaikuttavaa pyörän hankintahinta, joka tässä laskelmassa oli 2500€.

Vertailussa on huomioitavaa, että 5 vuoden aikavälillä esimerkiksi HSL:n jatkuva AB-vyöhykkeen säästölippu tulee hieman kalliimmaksi kuin sähköpyöräily. Autosta ja autolla liikkumisen kustannuksista ei samana päivänä voi puhuakaan, sillä 5 vuoden käyttöajan kokonaiskustannusten erotus on yli 15000 euroa.

Sähköpyöräilyn kustannusvertailu – halpaa on verrattuna autoiluun ja julkisillakin liikkuminen on kalliimpaa viiden vuoden aikajänteellä (Sähköpyöräkeskus 2019)

Kyllä muuten näitä lukuja katsellessa laihialainenkin alkaa ajelemaan sähköpyörällä, kun tietää säästävänsä sitä enemmän, mitä enemmän ajaa!

MISSÄ ON SÄHKÖPYÖRÄN PARAS HINTA-LAATUSUHDE?

Tutkimuksen lopputulemana voidaan todeta, yllä mainittujen lisäksi, 2000 – 2700€ arvoisen sähköpyörän olevan hankintahinta ihmisille, jotka haluavat ostopäätöksessään optimoida hankintakustannukset, sähköpyörän suorituskyvyn sekä sähköpyörän kokonaislaadun viiden vuoden aikajaksolla, mahdollisimman pienillä ylläpitokustannuksilla. Esitetyn hintavälin summalla saa jo erittäin hyvän pyörän erinomaisilla komponenteilla, akun kestävyydellä ja tehokkaalla keskimoottorilla, jossa kompromissejä ei tavallisen kuluttajan tarvitse enään tehdä. Yli 2500 euron pyörissä ominaisuudet ja komponentit kehittyvät vain hieman suhteessa hintaan, kun taas alle 2500€ sähköpyörissä ominaisuudet heikkenevät nopeastikin mitä enemmän hinta tippuu.

Mikä sitten on sopivan hintainen sähköpyörä itse kullekin — vain sinä voit tietää sen. Esimerkiksi 1500€:lla saa jo hyvän napamoottorilla varustetun käyttöpyörän, joka soveltuu lyhyisiin siirtymiin esimerkiksi helpoille  ja lyhyehköille työmatkoille (akunkesto n. 60km) ja jonka ominaisuudet riittävät vapaa-ajalla päällystetylle tielle tai tasaisella hiekalla pääsääntöisesti kaikkiin ylämäkiin. Toistaiseksi perus-napamoottorilla varustettujen pyörien tekniikka ei ole yhtä hienovaraista kuin keskimoottoreissa, jolloin ajomukavuus saattaa kärsiä, mutta varaosat ja takuuasiat sujuvat tässä hintaluokassa jo yhtä hyvin kuin kalleimmissa pyörissä. Toisaalta n. 3000€ ja yli sähköpyörät ja erityisesti sähkömaastopyörät tarjoavat ominaisuuksia ja komponentteja, jotka lisäävät mahdollisuuksia pyöräilyyn pitkällä akun kestolla vapaa-ajalla erilaisissa maastoissa poluilla tai hiekkateillä eri vuodenaikoina.

SÄHKÖPYÖRÄN KUSTANNUSVERTAILU 2019 (EXCEL)

LÄHTEET

Autoliitto 2018
Suomen ympäristökeskus 2018
Vattenfall 2019
Tuulilasi 2017

MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra

MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...

Lue aiheesta
Turvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella

Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....

Lue aiheesta
Eurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?

Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen lumessa

Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...

Lue aiheesta
Sähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa

Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen oikein

Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...

Lue aiheesta
Sähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä

Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...

Lue aiheesta
Sähköpyörä osamaksulla

Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....

Lue aiheesta
Sähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?

Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...

Lue aiheesta
Täysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta

Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...

Lue aiheesta
Sähköpyöräilyä kuukausihintaan 149€/kk – Suomalaisella Terässiivellä

Sähköpyörä leasing yksityisille on ollut kysyttyä, mutta vaikeasti toteutettavissa kohtuullisin hinnoin,...

Lue aiheesta
Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.