Propheten ja AEG:n sähköjärjestelmälle German design award voitto

2020 vuoden sähköpyörät ovat tulossa

Polkupyörien myynti on tällä hetkellä talviteloilla ja alalla valmistaudutaan jo kovasti vuoteen 2020. Ennakkoarvioiden mukaan sähköpyörien kokonaismyynnin kasvun odotetaan EU:ssa olevan n. 30% vuoteen 2019 verrattuna. Kysynnän huikealle kasvulle ei ole vaikeaa löytää syitä:

  • Sähköpyöräilyn mukavuus
  • Ruuhkaiset kaupungit
  • Parkkimaksut
  • Autoilun kallistuminen
  • Asumisen kallistuminen
  • Pyöräilyn infrastuktuurin kehittyminen

Näiden tekijöiden yhteissummana ei ole enää vaikea päätellä miksi pyöräilyn suosio kokonaisuudessaan kehittyy nykyistä huimaa vauhtiaan. Lisäksi kunnat, kaupungit ja valtiot lisäävät kokoajan pyöräilyyn tehtäviä investointeja, sillä jokaisen pyöräilyyn käytetyn euron on laskettu tuovan yhteiskunnalle 8 euron hyödyt (Helsingin kaupunki, 2015).

German design award winner ja IF design award 2019

 

Nousevan kysynnän myötä sähköpyörä-markkinoille on tulossa kokoajan uusia valmistajia ja tuotekehitys etenee kullakin valmistajalla hurjaa vauhtia. Nousevan kysynnän vuoksi myös sähköpyörien materiaalikustannukset ovat nousussa, sillä esimerkiksi akkujen tuotantoon tarvittavan litiumin kysyntä on maailmalla huipussaan, ei pelkästään sähköpyörien, mutta myös sähköautojen ja muiden ei-ladattavien sähkökäyttöisten tuotteiden kysynnän nousun johdosta. Materiaalikustannusten nousu tulee näkymään vääjäämättä kaikkien sähkölaitteiden kuluttajahinnassa, mutta merkittävää nousua vuoteen 2019 verrattuna ei ole luvassa.

2020 vuoden trendit sähköpyörissä

Vuonna 2020 yhä useampi valmistaja tuo markkinoille sähköpyöriä, joissa akku on kokonaan integroitu runkoon tai napaan. Nämä pyörät näyttävätkin erehdyttävästi tavallisilta pyöriltä, antaen suojaa varkauksia vastaan ja ulkonäkö ei ole yhtä massiivinen kuin mitä pääosin sähkö pyörissä tapaa olla. Suomen olosuhteissa haittapuolena täysin integroiduissa akuissa on, että niiden irroittaminen on vaikeaa, jolloin akun lataaminen kerrostalon pyörävarastossa tai akun tuhoutumisen välttäminen kylmäsäilytyksessä voi muodostua haasteeksi. Lisäksi täysin integroidut akut tarjoavat verrattain lyhyen kantaman helposti irrotettaviin akkuihin. Täysin integroituja akkuja löytyy lähinnä lyhyeen ajoon ja työmatka-ajoon tarkoitetuista pyöristä, joissa yhdellä latauskerralla ei ole tarkoituskaan ajaa erityisen pitkälle.

City-, retki- ja maastopyörissä lähes kaikki valmistajat tarjoavat ainakin osassa malleistaan rungon sisälle sijoitettuja integroituja akku, jotka on kuitenkin helppo irroittaa ja niiden varauskapasiteetti mahdollistaa jopa 180km matkat*. Näissä pyörissä rungot näyttävät myös jo erehdyttävästi tavallisilta pyöriltä, joskin alaputki on vanhaan Terässiipeen verrattuna huomattavasti paksumpi. Runkoon sijoitettu akku vaatii kuitenkin turvallisen käytön takaamiseksi edistyksellisiä mekaanisia ratkaisuja ja vahvistettuja runkoja, jolloin kuluttajahinnat näissä pyörissä ovat korkeampia vastaaviin, rungon ulkopuolelle sijoitetun akun omaaviin sähköpyöriin verrattuna.

Myös näytöt ja mobiilisovellukset kehittyvät koko ajan ja kuluttajalle on yhä paremmat mahdollisuudet säätää pyörän asetuksia omien tarpeiden mukaan. Tämän johdosta sähköpyöräilystä tulee yhä henkilökohtaisempaa ja pyörän valinnassa ominaisuuksien muokattavuus kullekin ajajalle sopivaksi nousee tärkeäksi tekijäksi.

Vuoden 2020 Prophete-sähköpyörät

Propheten ja AEG:n yhdessä kehittämä sähköpolkupyörien vuoden 2020 sähkökäyttöjärjestelmä voitti vuoden 2019 IF German Design-palkinnon (ebike-news.de, 2019). Voitto myönnettiin Prophetelle ja AEG:lle innovatiivisten, mutta kuluttajalle helppokäyttöisten ratkaisujen hyödyntämisestä tulevan vuoden sähköpyörä-mallistossa. Palkinto on vuonna 2016 alkaneen Propheten ja AEG:n yhteistyön huipentuma, joka osoittaa parhaiden ratkaisujen syntyvän kuuntelemalla kuluttajaa ja kehittämällä erityisesti tuotteiden hinta-laatusuhdetta.

Mitä sitten vuosi 2020 tuo Prophetella tullessaan? Akkujen koot niin fyysisesti kuin sähkön varauskapasiteetiltaan pysyvät samanlaisina kuin vuonna 2019. Lisäksi keskimoottorien ominaisuuksiin ei ole luvassa muutoksia. AEG:n napamoottori on saatu aiempaa pienemmäksi ja se vastaa kooltaan nykyisiä napavaihteistoja, mutta samalla vääntömomenttia on saatu nostettua 42Nm asti.

Rex-sähkömaastopyörät muuttuvat Prophete-sähkömaastopyöriksi, mutta teknisissä ominaisuuksissa ei ole merkittäviä muutoksia luvassa näyttöä ja uutuutena tulevaa kauko-ohjattavaa hissitolppaa lukuunottamatta.

Suurin muutos vuoden 2020-mallistossa on Propheten huippumallien näytössä. AEG:n TFT-monitoiminäyttö tuo mukanaan huomattavia mahdollisuuksia pyörän toimintojen muokkaamiseen. Uusi näyttö sisältää muun muassa seuraavat ominaisuudet verrattuna aiempaan:

  • Värinäyttö
  • Näyttö näyttää kuinka paljon akku on kilometreissä jäljellä nykyisellä akun varaustasolla ja avustustasolla
  • Näyttö näyttää reaaliaikaisesti kuinka paljon moottori ja kuljettaja tuottavat kumpikin tehoa
  • ProKey-toiminto on mahdollista sulkea pois käytöstä
AEG:n uusi TFT-monitoiminäyttö ja hallintalaite

 

Prophete lanseeraa vuodella 2020 myös eSUV-sähköpyörien sarjan, joissa on 50mm leveät renkaat ja akut on sijoitettu rungon alaputken sisälle, siten että ne on kuitenkin helppo ottaa irti tarvittaessa. Käytännössä eSUV-sähköpyörät soveltuvat erinomaisesti ympärivuotiseen ajoon  jykevämmän ja kestävämmän rakenteensa ansiosta ne ovat erinomainen ratkaisu Suomen olosuhteisiin. Lisäksi eSUV-sarjan pyörät soveltuvat ominaisuuksiltaan myös hieman vaikeammillekin hiekkateille.

Lähteet

Helsingin kaupunki 2015 https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/julk_2015-1.pdf

Ebike-news.de 2019, https://ebike-news.de/prophete-e-bikes-design-award-fuer-aeg-antriebssystem-2020/180418/

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.