Sähköpolkupyörä vs tavallinen polkupyörä

sähköpolkupyörä vai tavallinen luomupyörä

Sähköpolkupyörä vai tavallinen polkupyörä? Molemmilla on puolensa, mutta kumpi vie voiton vertailussa, jos ajatellaan että vain toisen saisi valita.

Vertaillaan pyöriä seuraavien asioiden suhteen:

  • Liikkuminen
  • Huoltaminen
  • Hauskuus
  • Liikunnallisuus
  • Tavaran- ja lastenkuljetus
  • Varkaudenesto
  • Työmatka-ajo
  • Hinta

Sähköpolkupyörä häviää huippunopeudessa, voittaa muutoin liikuttaessa

Sähköpolkupyörän moottori avustaa kuljettajaa 25 km/h nopeuteen asti. Tämän nopeuden jälkeen pyöräilijän täytyy tuottaa itse pyörää liikuttava voima polkimiin. Koska sähköpolkupyörä painaa tavallista polkupyörää enemmän on yli 30 km/h nopeuksien saavuttaminen siten hankalampaa kuin tavallisella kevyemmällä polkupyörällä. Voidaan kuitenkin todeta, että suurin osa pyöräilystä tapahtuu alle 25 km/h nopeuksissa, ainakin maastossa sekä kaupungissa. Ja näissä nopeuksissa sähköpolkupyörä tarjoaa loistavat edut liikkumisen suhteen. Ylämäet ja vastatuuli eivät hidasta ja nopean kiihtymisen ansiosta liikennevirrassa pysyminen on helpompaa sähköpolkupyörälle.

Huoltamisessa ei eroja

Sähköpolkupyörän sekä tavallisen polkupyörän huolto ei juurikaan eroa toisistaan, nimittäin molemmissa on loppujen lopuksi samat huollettavat osat. Usein pelätään, että sähköpolkupyörä olisi sähköosiensa vuoksi haastava huoltaa. Sähköosien toimivuuden kannalta riittää kuitenkin, että pitää paikat puhtaana ja akun hyvässä latingissa kesät ja talvet. Hajotessaan sähköosat vaihdetaan uusiin, niitä ei paikallisesti lähdetä varsinaisesti huoltamaan tai korjaamaan.

Sähköpolkupyörä on hauska ajaa

Jos olet ajanut sähköpolkupyörällä niin tiedät, että se on hauskaa! Tähän ei ole kuitenkaan yleispätevää selkeää vastausta, sillä kyse on osittain mielipide-kysymyksestä. Nautitko fyysisestä ponnistelusta ja maantiepyörän nopeudesta, vai haluatko päästä hieman helpommalla ja keskittyä enemmän maisemiin ajaessasi? Jos mietitään pyöräilyä enempi ajanvietteenä kuin liikuntasuorituksena, niin sähköpolkupyörä on ajamisen hauskuuden suhteen vahvoilla.

Liikunnallisuus

Molemmilla saa treenin halutessaan. Luomupyörällä ajaminen on raskaampaa ja sitä kautta mittaamalla sen liikunnallinen teho on suurempi. On otettava huomioon kuitenkin, että jos sähköpolkupyörä saa ajamaan useammin ja pitempiä matkoja niin mikä on sen vaikutus liikkumisen kokonaisuuteen. Tutkijoiden mukaan on totta, että sähköpolkupyörä saa ihmiset liikkumaan enemmän ja harjoitusvaste ei ole kuitenkaan merkittävästi pienempi. Lue tutkimustuloksista lisää artikkelistamme Sähköpyörä ja terveys – tutkitusti terveellistä.

Tavaran- ja lastenkuljetus

Tämä on selkeää. Jos olet intohimoinen retkipyöräilijä tai kyydität lapsia mukanasi, niin sähköavustuksen myötä kuorma liikkuu mukana huomattavasti helpommin. Akun kantaman kanssa on oltava kuitenkin tarkkana. Painavan kuorman kanssa tulee mieleen taatusti käyttää suurinta avustustasoa ja tällöin akun kuluminen on nopeampaa. Akun loppuessa toivoisi, että alla olisi normaali polkupyörä, eikä lisäpainoa tuova tyhjä akku ja avustamaton moottori. Onneksi nykyakkujen kantamat ovat niin suuria, että tuota riskiä ei ole kunhan muistaa huolehtia akun riittävästä latauksesta.

Varkaudenesto

Yleisesti pyörissä käytetään samankaltaisia lukkoja. Akun irroittaminen on sähköpolkupyörästä viisasta, koska tällöin varkaalle painavampi pyörä ilman avustusta ei ainakaan kulkupeliksi heti ole kovin järkevä valinta. Prophete sähköpyörät AEG:n ProKey-teknologialla sisältävät varkaudeneston, jonka ansiosta sähkölaitteita ei saa käyttöön ilman etäluettavaa avainta. Varas ei siten pysty pyörän moottoria hyödyntämään heti eikä myöhemminkään. Sähköpolkupyörä voi arvokkaampana vaihtoehtona kuitenkin houkuttaa myös joitakin varkaita.

Sähköpolkupyörä työmatkailijan valinta

Sen lisäksi, että sähköpolkupyörällä liikut helpommin, nopeammin ja mukavammin, niin vältät myös hien nousemisen pintaan halutessasi. Useissa tapauksissa sähköpolkupyörä on myös halvempi vaihtoehto kuin auto tai julkinen. Tämä käy ilmi tekemässämme liikkumisen kustannusvertailussa. Jos työmatkallasi kannat pyörää mukana julkisissa liikennevälineissä, niin silloin tavallisen pyörän keveys voi olla eduksi.

Hinta

Hyvään tavalliseen polkupyörään pääsee pienemmällä rahalla kiinni, kuin sähköpolkupyörään. Siinä missä hyviä polkupyöriä saa jo alle 1000 €:n, kannattaa sähköpolkupyörästä olla valmis maksamaan yli sen. Arjessa sähköpolkupyörä on kuitenkin verrattavampi vaihtoehto autoon tai julkiseen ja näihin nähden tulee halvemmaksi, kun huomioidaan hankintahinta ja käyttövoimakustannukset. Keskihintaluokan jälkeen sähköpolkupyörän ja tavallisen polkupyörän hintaero tasoittuu, sillä käytetyt sähköosat pysyvät pitkälti samoina. Premium pyörien hintaan vaikuttaa siis enempi muut pyörässä käytetyt osat.

Yhteenveto

Kumpi vie siis voiton ollessaan parempi vaihtoehto? Loppupeleissä sen tietysti ratkaisee yksilön omat käyttötarkoitukset. Kannattaa miettiä missä pyörällä ajaa ja kuinka usein. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että sähköpolkupyörällä on monia etuja verrattuna tavalliseen polkupyörään. Sähköpolkupyörällä liikkuu mukavemmin, hauskemmin ja helpommin. Se ei ole huoltamisen kannalta hankalampi ja tutkitusti lisää liikunnan määrää. Tavallisen polkupyörän etuna on sen edullisempi hinta ja keveys. Keveytensä ansiosta huippunopeus on suurempi ja pyörän liikuteltavuus ajon ulkopuolella kätevämpää.

Haluatko lisää tietoa sähköpyöräilystä ja tarjouksia ensimmäisten joukossa? Tilaa uutiskirjeemme, niin saat myös 5 %:n alekoodin heti käyttöösi. Koodi on hyödynnettävissä kaikkiin verkkokaupan tuotteisiin ensimmäisen oston yhteydessä. Tilaa uutiskirje lomakkeelle ja nappaa alekoodi talteen.