Sähköpyörän akun säilyttäminen ja käyttö talvella

sähköpyörän akun lataaminen

Sähköpyörän akun säilyttäminen oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan. Akun säilyttämisen haasteet liittyvät pitkälti lämpötilojen vaihteluihin sekä akulle optimaalisen varausasteen ylläpitoon. Suomessa talvi ja pakkaset tekevät erityisesti sen, että akun käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Akun säilyttäminen kokonaan talven yli

Mikäli sähköpyörä aiotaan pitää koko talven pois ajosta, niin akku kannattaa säilyttää kuivassa 0-20 asteen lämpöisessä tilassa. Akkua ei kannata säilyttää missään nimessä tyhjänä, mutta ei myöskään aivan täytenä. Optimaalinen varausaste akkua säilytettäessä on 40-80%. Vähintään kolmen kuukauden välein akun varaustaso kannattaa tarkistaa ja ladata akkua tarpeen niin vaatiessa.

Akun lataaminen talvella aktiivikäytössä

Kylmällä ajettaessa myös akun lämpötila ehtii kylmenemään. Kylmä akku purkautuu nopeammin, joten tihempi lataus voi olla monen kohdalla pakollista. Kylmää akkua ei kuitenkaan suositella lataamaan, vaan akun tulisi antaa lämmetä takaisin huoneenlämpöön ennen latausta. Työmatkapyöräilijän tapauksessa on suositeltavaa ladata siis akku juuri ennen lähtöä. Tällöin akku ehtii lämmetä aamupäivän aikana.

Jos ajettavat matkat ovat lyhyitä, eikä akkua tarvitse kesken päivän ajojen ladata, niin kannattaa se silti pakkaskeleillä ottaa aina sisälle säilytykseen.

Akun suojaaminen

Kylmä hidastaa akussa tapahtuvia kemikaalisia reaktioita. Akun kylmenemistä voidaan hidastaa käyttämällä eristävää neopreenisuojaan akun ympärillä. Valmistajilta saattaa löytyy omille akuilleen tarkasti mittojen mukaan suunniteltuja suojia, mutta myös yleisesti kaikille akuille soveltuvia suojia on olemassa, kuten:

19,90  (sis. alv 24%)

Haitallisimmat tavat säilyttää akkua

Kuten on todettu akkujen säilyttämisessä on sen verran liikkumavaraa, että turvallinen säilyttäminen ei ole vaikeaa. Viimeisenä muistutus vielä kahdesta asiasta, joita tulee välttää kaikin keinoin;

1) Akun yli 26 asteessa säilyttäminen yli 80% varausasteella ja 2) Pakkasessa säilyttäminen alhaisella varausasteella. Näissä tilanteissa akku on herkimmillään ja altis vaurioitumaan pysyvästi.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.