Sähköpyörällä ajaminen lumessa

sähköpyörällä ajaminen lumessa

Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa ja jopa vaarallista. Lopullista kokemusta määrittää, että minkälainen pyörä on käytössä ja kuinka syvässä lumessa pyrkii eteenpäin.

Moottorityypin vaikutus ajoon

Sekä napamoottoreita että keskimoottoreita voidaan käyttää talvella ja lumella. Keskikäyttöiset moottorit tarjoavat kuitenkin enemmän vääntömomenttia kuin napamoottorit, ja tästä on etua ajettaessa vauhtia hidastavan lumen päällä.

Taakse sijoitettu napamoottori toimii hyvin, kunhan ei ajeta upottavassa lumessa. Syvässä lumessa vääntöä tarvitaan huomattavasti enemmän ja napamoottorin toimintaa voi vaikeuttaa siihen takertuva lumi. Etunapamoottorilla ajamista emme suosittele lumelle ja liukkaille alustoille, sillä ne voivat menettää pidon herkästi.

Moottorista löytyvän väännön merkitystä vähennät käyttämällä riittävän kevyttä vaihdetta. Liian isolla vaihteella ajaminen ei muutoinkaan kannata vaikka moottorin vääntö tuntuisi riittävän, sillä pyörän ketju ja rattaat ovat tällöin kovalla rasituksella. Lue lisää sähköpyörällä ajamisesta osia säästävästi.

sähköpyöräkeskus

Mitkä renkaat lumelle?

Mitä leveämpi sen parempi. Leveämpi rengas luonnollisesti uppoaa vähemmän ja siksi fatbiket ovatkin lumesta parhaiten selviytyviä.

Kun puhutaan tampatusta polusta tai lumipäällysteisestä tiestä, niin tällöin kapeammillakin renkailla ajaminen on mahdollista. Renkaan ajo-ominaisuuksia lumella parantaa rengaspaineiden alentaminen. Jos irtolunta ei ole yhtään, niin pitoa kannattaa ehdottomasti hakea nastarenkaista.

Sähköpyörällä jarruttaminen lumella

Talvella ja lumella ajettaessa on varottava erityisiä jarrutusongelmia. Pysäytysmatkat ovat pitempiä talvella, ja ajaessa tulee aina ottaa tämä huomioon. Etujarrun käytössä on oltava tarkkana, sillä sen lukottaminen voi pienessäkin nopeudessa johtaa kaatumiseen.

Mekaaniset jarrut ovat vieläkin alttiimpia talvivaikutuksille. Vesi ja lumisula voivat päästä jarrupesiin ja jäätyä vähentäen edelleen jarrutustehoa. Hydrayliset jarrut ovat toimintavarmuudeltaan turvallisemmat ja huoltovapaammat.

Talvella sähköpyörän huolto ja ylläpito

Tyypillisen sähköpyörän huollon lisäksi talvella on muutama ylimääräinen asia. Ensinnäkin ajon jälkeen pyörä kannattaa kuivata mahdollisimman hyvin. Teiltä tarttunut suola aiheuttaa korroosiota ja sitä ei ole syytä jättää pyörän rungon sekä osien pinnoille. Ketjun märkä voitelu on myös tärkeämpää talvella samasta syystä.

Toinen tärkeä asia on muistaa oikeanlainen sähköpyörän akun säilytys talvella. Akkua tulee aina säilyttää sisätiloissa ja ladata vain huoneenlämpöisenä. Kylmässä ajo on parasta aloittaa huoneenlämpöisellä akulla, joka on istunut sisätiloissa. Neopreenisuojia hyödyntämällä akun kylmenemistä ulkona voi hidastaa.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.