Sähköpyörien saatavuus 2022: Valoa tunnelin päässä EHKÄ

sähköpyörien saatavuus

Ei liene enää kenellekään uutinen, että pandemian myötä globaalit toimitusketjut ovat kärsineet merkittävästi ja käytännössä kaikkien tuotteiden saatavuudessa esiintyy ongelmia. Toimitusajat ovat pahimmillaan venyneet pitkälle yli vuoden päähän. Lisäksi hinnat ovat nousseet rahti- ja raaka-ainekustannusten seurauksena jopa kaksinkertaisiksi.

Polkupyörien saatavuus on yhtä lailla kärsinyt globaaleista toimitusongelmista, Näin tapahtui vuosina 2020 sekä 2021, ja tulee edelleen vuonna 2022 tapahtumaan. Erityisesti komponentti-tehtaiden sulkemiset Aasiassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi ovat vaikuttaneet negatiivisesti pyörien ja muun kulutustavaran toimitusaikoihin. Lisäksi Shimanon merkittävin tehdas Malesiassa oli suljettuna tai toimi vajaalla kapasiteetilla kesällä 2021 lähes kaksi kuukautta.

Markkinatutkimusten mukaan polkupyörien ja varsinkin sähköpyörien räjähtänyt kysyntä tulee kasvamaan vielä monta vuotta eteenpäin. Kysynnän ja tarjonnan tämän hetkisen kuilun kaventamiseksi tulee menemään todennäköisesti vielä useita vuosia.

Tuotannon paluumuutto

Pyörävalmistajat ovatkin aktiivisesti pyrkineet pääsemään eroon riippuvaisuudestaan aasialaisista tuottajista ja tehtaista. Tämän seurauksena pyörien ja erityisesti sähköpyörien kokoonpano ja komponenttien valmistus ovat paraikaa muuttamassa kovaa vauhtia lähemmäs loppumarkkinaa, meidän tapauksessamme Eurooppaan. Paluumuuton seurauksena pyöräteollisuus onkin pystynyt kirimään kiinni toimitusaikatuluja räjähtäneestä kysynnästä ja tuotannon pullonkaulojen ongelmista huolimatta. Sähköpyörien ja ylipäätään polkupyörien toimitusten odotetaan alkavan 2022 huhti-toukokuussa, kun 2021 vuonna toimitukset ajoittuivat pääsääntöisesti kesä-syyskuulle.

Arviot vuoden 2022 sähköpyörien toimitusajoista ovat vielä kuitenkin varovaisia, toiveikkaita ja pelonsekaisia, sillä viime vuoden Suezin kanavan tukkeutuminen opetti valmistajille ja kuluttajille, että tämän hetkisessä maailmantilanteessa ei kannata lupailla mitään, mistä ei ole täysin varma. Lisäksi viranomaisten määräämät tehtaiden sulkemismääräykset voivat tulla minä päivänä tahansa ja kestää jopa kuukausia. Kuluttajille epävarmuustekijät saattaa näkyä ennakkoon tilattujen pyörien toimitusaikojen viivästymisenä.

Kysynnän ja tarjonnan epätasapaino jatkuu

Joka tapauksessa on tiedossa, että 2022 sähköpyöriä tulee kokonaisuudessaan EU:n ja Suomen markkinoille vähemmän myyntiin kuin mitä kysyntää olisi. Käytännössä tämä tarkoittaa että epävarmoista toimitusajoista huolimatta, hankintaa epäröivät ja tarkempaa toimitusaikatietoa odottavat saattavat joutua siirtämään hankintaansa edelleen vuodelle 2023 ainakin suosituimpien mallien osalta. Suomen osalta saatavuuteen oman mausteensa tuo laajasti käyttöönotettu työsuhdepyöräetu, jonka vaikutus vuoden 2022 kysyntään on vielä täysi arvoitus.

Sähköpyöräkeskus toimittaa tuotesivuilleen aina ajankohtaisen toimitusaikatiedon sen mukaisesti, mitä valmistaja meille informoi toimitusajasta. Päivitämme toimitusaikatiedot esiin tulevien muutosten mukaisesti. Vuonna 2022 Sähköpyöräkeskus ei myönnä hyvityksiä mahdollisista viivästyksistä ennakkomyyntien osalta, sillä nämä mahdolliset viivästykset eivät mitä todennäköisimmin ole meidän tai valmistajan hallittavissa.

Katso: varastosta heti saatavilla olevat mallit.

Katso: 2022 sähköpyörät ennakkomyynnissä.

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.