Sähköpyörien saatavuusongelmat jatkuvat 2021

Sähköpyörien kysyntä on räjähtänyt

Covid-19 on muuttanut merkittävästi tapaamme tehdä töitä, liikkua ja viettää vapaa-aikaamme. Sisäliikuntapaikkojen, ravintoloiden ja ostoskeskusten rajoittaessa kävijämääräänsä ja ihmisten noudattaessa turvavälejä, on ulkonaliikkumisesta tullut suositumpaa kuin useampaan vuosikymmeneen. Tämä on johtanut liikuntavälineiden räjähtäneeseen kysyntään, johon tavarantoimittajien tuotanto ei ole pystynyt vastaamaan. Kaiken tämän johdosta sähköpyörien saatavuusongelmat jatkuvat vuonna 2021.

Kaupungit ja valtiot ovat aktiivisesti kehittäneet infrastruktuuriaan, jotta turvallinen liikkuminen olisi mahdollista myös pandemian aikana ja infrastruktuurin kehittämiseen on pandemian alkamisesta alkaen käytetty Euroopassa yli miljardi euroa ja uusia pyöräteitä on rakennettu reilussa puolessa vuodessa yli 2300 kilometriä.

”Mitä enemmän pyöräteitä rakennetaan sitä enemmän niitä käytetään” Pariisin apulaiskaupunginjohtaja David Belliard

Miksi kysyntään ei pystytä vastaamaan?

Polkupyörien ja sähköpyörien myynti on kasvanut arvioiden mukaan jopa 50% vuonna 2020 maailmanlaajuisesti. Myynnin äkillisen piikin seurauksena komponenttivalmistajien ja pyörävalmistajien varmuusvarastot ovat tyhjentyneet komponenteista ja tulevat tuotantoerät on jo osittain tai kokonaan myyty. Esimerkiksi Shimanon komponenttien toimitusajat jo yli vuoden uusiin pyöriin. Myös yleisradio on uutisoinut komponenttipulan aiheuttamista toimitusviivästyksistä ja osa kauppiaista joutuu odottamaan pyöriään jopa 8 kuukautta tavallista pidempään.

Pyöräkaupan saatavuusongelmat tulevat näkyville vuoden 2021 sesongin alkaessa, jolloin ennakkotilauksensa ”tavalliseen” aikaan tekevät pyörämyyjät tulevat kohtaamaan vaikeuksia pyörien hankinnassa tai pahimmillaan jopa jäämään ilman pyöriä. Komponenttitoimittajat eivät myöskään mielellään tällä hetkellä investoi tuotantokapasiteetin lisäämiseen yhtä paljon kuin kysynnän kasvu olisi, sillä alalla pelätään että tämän hetken tilanne johtuu covid-19 aiheuttamasta kysyntäpiikistä. Pyörien maailmanlaajuisesti räjähtäneen kysynnän seurauksena komponenttien tuotanto ei pysty vastaamaan kysyntään. Saatavuusongelmaa vahvistaa edelleen kaikkea tavaran saatavuutta häiritsevä konttien ja kuljetuskaluston riittämättömyys, kontteja on väärässä paikassa, eikä laivoja ole riittävästi kuljettamiseen.

Miten saatavuusongelma vaikuttaa kuluttajiin ja kauppiaisiin?

Sähköpyörien saatavuusongelmat jatkuvat 2021, kun sähköpyörät ja polkupyörät tulevat suosituimpien mallien osalta loppumaan markkinoilta alkukevään 2021 aikana, mutta uusia pyöriä tulee jälleen myyntiin elo-lokakuussa 2021. Loppukesästä saapuvat pyörät tullaan todennäköisesti myymään kuitenkin loppuun ainakin suosituimpien mallien osalta, ennen kuin ne ehtivät edes kauppojen hyllylle.  Saataavuusongelmaan ei myöskään ole näköpiirissä pikaista muutosta, sillä esimerkiksi sähköpyörien myynnin odotetaan kasvavan seuraavat 10 vuotta 20-30% vuositahdilla.

Uutta polkupyörää haluavien onkin syytä olla liikkeellä varhaisessa vaiheessa tänä vuonna ja ajoittaa hankinta ennen sesongin alkamista, mikäli haluaa uuden pyörän käyttöönsä keväällä 2021.

 

Polkupyörien ennakoitu myynti 2030 saakka (CONEBI, ECF, CIE)

 

 

https://www.bike-eu.com/production/nieuws/2021/01/long-lead-times-for-shimano-to-continue-into-2021-10139522

https://www.bikebiz.com/what-can-cycle-retailers-expect-following-covid-19/

https://www.bbc.com/news/world-europe-54353914

https://www.bike-eu.com/market/nieuws/2020/12/production-increase-alone-will-not-solve-supply-chain-shortages-10139402

https://yle.fi/uutiset/3-11732924

 

 

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.