Sähköpyörät liikkumisen megatrendi vuoteen 2050 saakka

Sähköpyöräilyn ennustetaan olevan liikkumisen megatrendi vuoteen 2050 saakka. Aiheeseen perehtymättömän vinkkelistä katsottuna Covid-19 on aiheuttanut ennennäkemättön polkupyöräilyn suosion kasvun. Tutkimusten mukaan kasvu ei kuitenkaan ole ”yllätys”, vaan useat ennen covid-19 pandemian puhkeamista tehdyt tutkimukset osoittavat, että pyöräilyn ja erityisesti sähköpyörien käyttö on kasvanut eksponentiaalisesti jo 2010-luvun alusta alkaen.

Yleiskuvaus sähköpyörien markkinatilanteesta 2018. Huomioitavaa, että Saksan pyöräilyliitto ennustaa 35%vuotuista kasvua pitkällä aikavälillä.
Sähköpyörien toteunut myynti Saksassa 2010 alkaen.

 

Sähköpyörät ei ole vain hetkellinen trendi

Me kaikki tiedämme, että erilaisia trendejä tulee ja menee. Tällä tavoin monet ajattelevat myös sähköpyöristä; hypetetty trendi, joka katoaa lähivuosien aikana. Näin saa tietenkin ajatella, mutta tutkimustulokset osoittavat toista. Saksalaisen ExtraEnergyn mukaan sähköpyörien tai muiden vastaavien kulkuneuvojen myynti tulee kasvamaan kuusinkertaiseksi 2018 tasosta vuoteen 2050 mennessä, ollen liikkumisen suurin megatrendi seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana. Sähköpyörien myynnin odotetaan ohittavan autojen kappalemääräisen myynnin 2020-luvulla. Hollannissa 9% väestöstä ennakoidaan hankkivan sähköpyörän 2021 aikana.

Sähköavusteisten polkupyörien, polkupyörien ja autojen ennakoitu myynnin kasvu 2050 saakka

Pyöräteollisuudessa toimiville polkupyöräilyn ja erityisesti sähköpyöräilyn suosion kasvu ei ole erityinen uutinen, muutoin kuin että covid-19 vauhditti sitä, mikä olisi tapahtunut muutenkin seuraavan 10 vuoden sisällä. Ennen covid-19 pyörävalmistajat arvioivat sähköpyöräilyn suosion kasvavan n. 20-25% vuosivauhtia seuraavat 10v, kun todelliset myyntiluvut esimerkiksi keski-Euroopassa osoittivat n. 25-35% vuotuista kasvua jo useamman vuoden ajalta. Toteutuneessa myynnissä kasvu-% osoittaa sitä jyrkempää kasvua, mitä lähemmäksi nykyaikaa tullaan.

 

Miksi sähköpyörät tulevat olemaan suosittuja myös tulevaisuudessa?

Sähköpyörillä liikkuminen on hauskaa, mukavaa, peruskuntoa kehittävää, liikumista nopeuttavaa ja montaa muuta asiaa, jotka voit tarkastaa blogistamme, jossa pohditaan sähköpyöräilyn etuja.

Pariisin ilmastosopimuksen, EU:n elvytystuen ehtojen, kuluttaja-asenteiden sekä pyöräilyn yhteiskunnallisten ja yksilön kustannushyötyjen (https://www.motiva.fi/files/11027/Bikenomics_Loppuraportti.pdf) vuoksi ympäristö pyöräilyn suosion kasvulle on sementoitu covid-19 jälkeiselle ajalle. Meillä Suomessa on varsin hyvä infrastruktuuri turvalliseen arkiliikkumiseen pyörällä, toisin kuin monessa muussa EU-maassa tai Yhdysvalloissa.  Näissä ison populaation maissa arkipyöräilyn suosion esteenä on ollut riittämätön infra, johon tullaan sijoittamaan valtioiden ja kaupunkien toimesta ennennäkemättömiä summia. Infran kehittyminen kaikkialla tulee lisäämään myös arkipyöräilyn suosiota ja sitä kautta polkupyörien kysyntää. Suomessa kysyntää on vauhdittanut 2021 vuoden alussa romutuspalkkio ja ennen kaikkea työsuhdepyörän veroetu, joka on kansainvälisellekin tasolla edistyksellinen keino kestävän liikkumisen kehittämiseksi.

Polkupyöräilyn kysynnän kasvu on konkreettinen todiste kestävän kehityksen kulttuurisesta muutoksesta sekä yksilöiden ja yhteiskunnan muutostahdosta, joka on nyt käynnissä yhteiskunnan jokaisella tasolla.

 

LÄHTEET:

ZIV 2017/2018/2019 (maksullinen raportti)

Statista 2019 (maksullinen raportti)

ExtraEnergy 2018 (maksullinen raportti)

MOTIVA 2016 ttps://www.motiva.fi/files/11027/Bikenomics_Loppuraportti.pdf

European Cycling Federation ECF 2021 https://ecf.com/news-and-events/news/bicycling-european-way-european-leaders-are-ready-cycling-revolution

Bike Europe 2021 https://www.bike-eu.com/market/nieuws/2021/02/e-bike-market-in-the-netherlands-to-exceed-1-million-units-10139689

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.