Sähköavusteiset polkupyörät muuttavat liikkumistamme

sähköavusteiset polkupyörät

Sähköavusteiset polkupyörät ovat yhä suositumpia, kun ihmiset etsivät ympäristöystävällisempiä ja edullisempia tapoja liikkua kuin perinteiset tavat, kuten autot tai julkinen liikenne. Sähköavusteiset polkupyörät ovat myös hyvä harjoittelumuoto, sillä niitä on edelleen poljettava itse, joten voit harrastaa liikuntaa samalla, kun pääset paikasta A paikkaan B. Ne ovat myös hyvä valinta niille, jotka haluavat ajaa polkupyörällä mutta eivät ehkä pysty siihen fyysisten rajoitusten vuoksi.

Ja tottakai niillä on vain hauskaa ajaa! Halusitpa sitten säästää rahaa, pienentää hiilijalanjälkeäsi tai vain nauttia ajamisesta, sähköpyörä voi olla täydellinen ratkaisu sinulle. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten sähköpyörät toimivat ja mitä etuja ne tarjoavat.

Miten sähköavusteiset polkupyörät toimivat?

Sähköpyörä on pohjimmiltaan tavallinen polkupyörä, johon on asennettu sähkömoottori. Sähkömoottorin tarjoama nimellisteho on rajoitettu yleisesti 250 wattiin ja avustus lakkaa nopeuden ylittäessä 25 km/h.  Moottoria käytetään avustamaan kuljettajaa polkemisen aikana, mikä helpottaa ajamista jyrkkiä mäkiä ylös sekä pitkiä matkoja. Sähköpyörät on varusteltu ladattavalla akulla. Täyteen ladattu akku antaa moottorille virtaa tietyn kilometrimäärän ajan – yleensä 20-200 kilometriä mallista ja ajotyylistä sekä olosuhteista riippuen.

Sähköpyörien kysynnän kasvaessa on niiden laatu ja ominaisuudet myös parantuneet kovaa vauhtia. Sähköpyörät ovat nyt kevyempiä, tehokkaampia ja toimintamatkaltaan parempia kuin koskaan ennen, joten ne ovat loistava vaihtoehto kaikille, jotka etsivät vaihtoehtoa perinteiselle pyöräilylle.

5 syytä, miksi sähköavusteinen polkupyörä houkuttaa monia

1. Niiden käyttö on paljon halvempaa kuin auton, ja säästät polttoaine- ja huoltokustannuksissa. Kaupungissa säännöllisesti liikkuvalle ne tulevat jopa halvemmaksi kuin julkinen liikenne (Katso: Liikkumisen kustannusvertailu)

2. Ne ovat ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto.

3. Ne motivoivat liikkumaan ja ajamaan useammin sekä pitempiä matkoja.

4. Suuremman keskinopeuden ansiosta pääset perille nopeammin.

5. Sähköpyörillä on yksinkertaisesti hauska ajaa!

Miten valita sinulle sopiva sähköavusteinen polkupyörä?

Jos harkitset sähköpyörän hankkimista, on muutamia asioita, jotka sinun on hyvä pitää mielessä, jotta voit valita itsellesi sopivan pyörän.

Mieti ensinnäkin, millaista ajoa aiot harrastaa. Jos aiot käyttää sähköpyörää työmatkoihin, haluat sähköpyörän, jolla on pidempi toimintasäde ja joka selviytyy mäistä. Jos haluat käyttää sitä vain vapaa-ajanviettoon, voit keskittyä etsimään sellaista, joka on kevyt ja helppokäyttöinen. Jos haluat sähköpyörän, joka selviytyy haastavammassa maastossa (kuten maastopoluilla), sinun on valittava malli, jossa on vahvemmat moottorit ja akut.

Toiseksi mieti, millaisen moottorin haluat. Sähköpyörissä käytetään kahta päätyyppiä moottoreita: napamoottoreita ja keskivetoisia moottoreita. Keskimoottorilliset pyörät ovat yleensä kalliimpia, mutta ne tarjoavat enemmän hallintaa ja vakautta. Napamoottori avustaa antaen renkaalle lisää vauhtia hyvin toimivana ratkaisuna, mutta ajotuntuma ei ole aivan yhtä hienostunut ja tavallista pyörää vastaava.

Kolmanneksi ota huomioon akku. Sähköpyörissä käytetään nykyisin litiumioniakkuja, jotka ovat kevyitä ja kestävät n. 1000 latauskertaa, ennenkuin varauskapasiteetti alkaa merkittävästi heiketä. Kannattaa miettiä minkäkokoinen akku ja sen tuoma kantama riittää itselleen. Mitä isompi akku, sen pidempi toimintamatka, mutta myös akun koko ja paino on tällöin suurempi.

Neljänneksi mieti muita sinulle tärkeitä ominaisuuksia, kuten jousitusta, valoja, suojuksia ja telineitä. Nämä ominaisuudet voivat tehdä ajamisesta mukavampaa tai kätevämpää, mutta ne myös lisäävät pyörän hintaa.

Ota lopuksi huomioon budjettisi, kun valitset sähköpyörää. Suurin osa sähköpyörien hinnoista asettuu noin 1500-5000 euroon. Hinta voi olla myös huomattavasti enemmänkin riippuen ominaisuuksista ja komponenttien laadusta. On tärkeää löytää sellainen sähköpyörä, joka sopii budjettiisi, mutta vastaa myös tarpeitasi ja ajotyyliäsi. (Katso: Minkälaisen sähköpyörän saa eri budjeteilla.)

Tilaa muistutus Ilmoitamme sähköpostiisi, kun tuotetta on taas saatavilla.