Sähköpyörän ylläpito ja säännöllinen tarkastaminen

sähköpyörän kunnossapito

Sähköpyörän huolellinen ylläpito ja osien tarkastaminen lisää ajoturvallisuutta ja vähentää suurempien korjausten riskiä tulevaisuudessa. Säännöllisesti tehtävä kotihuolto ei sähköpyörän osalla poikkea juurikaan tavalliselle polkupyörälle tehtävästä, mutta tiettyihin asioihin on kiinnitettävä erilailla huomiota. 

Tässä vinkkimme sähköpyörän hyvään ylläpitoon:

Sähköpyörän puhdistaminen

Sähköpyörän puhdistaminen auttaa estämään lian, pölyn ja roskien pääsyn niille kuulumattomiin paikkoihin kuten moottoriin ja pyörän ruuvien kierteisiin. Puhtaanapidolla ehkäistään ruostumista ja vältetään myös ylimääräisen kulutuksen aiheutumista pyörän osille. Veden käytön lisäksi puhdistamisen lopputulosta parantaa erillisen puhdistus- ja suoja-aineen käyttö.

Letkulla tai painepesurilla puhdistamista ei suositella sähköpyörälle, sillä veden joutumista sähköjärjestelmiin halutaan välttää. Sen sijaan kannattaa käyttää rättiä sekä puhdistusharjoja, joilla pääsee kätevästi eri kokoisiin väleihin.

sähköpyörän pesu

Voimansiirron puhdistus ja voitelu

Keskimoottorillisen sähköpyörän voimansiirto on tavallista kovemmalla rasihtuksella, ja siten ketjujen ja rattaiden huolto on tärkeää. Ketju ja rattaat kannattaa harjata isoimmilta lioilta puhtaiksi ja viimeistellä puhtaaksi rätillä. Voimansiirron puhdistusaine auttaa irroittamaan likaa tehokkaasti.

Kun voimansiirto on saatu puhdistettua puhdistusaineella ja kuivattua rätillä, voidaan se jälleen voidella ketjuöljyllä. Voitelu vähentää kitkaa ja auttaa suojaamaan ketjua korroosiolta. Voitelun jälkeen ketju on syytä vielä kertaalleen kuivata puhtaalla rätillä ylimääräisestä öljystä, jotta saadaan paras lopputulos.

Mikäli sähköpyörästä löytyy kävelyavustin, voi sitä hyödyntää puhdistamisen ja voitelun yhteydessä kallistamalla pyörää jalan varaan ja nostamalla sen takarenkaan ilmaan. Kävelyavustinta pitämällä päällä saadaan ketju kauttaaltaan paljaaksi ja puhdistettua sekä voideltua.

ketjun puhdistus ja voitelu

Sähköpyörän tarkastaminen

Pultit ja ruuvit

Tarkista säännöllisin väliajoin onko pyörässä tärinän löysyttämiä ruuveja, pultteja tai muttereita. Jos pultteista löytyy väljyyttä, kiristä niitä hieman ja katso, pystytkö tunnistamaan löysyyden syyn. Älä kiristä pultteja liian pitkälle.

Ainakin seuraavien osien kireä kiinnitys on suositeltavaa tarkastaa säännöllisesti:

  • Polkimet
  • Kammet
  • Ohjaustanko
  • Renkaat
  • Valot (tarkasta myös suuntaus)

Renkaat

Renkaista tulisi tarkistaa että niiden kiinnitys on kireällä, rengas pyörii suoraan ja ettei kulutuspinnassa näy vaurioita. MIkäli rengas ei näytä pyörivän suoraan vapaasti pyöritettäessä kannattaa pyörän pinnojen kireys tarkastuttaa pyörähuollossa.

Ajomukavuuden kannalta on oleellista tarkastaa myös renkaan paineet. Pyöränrenkaan sivuseinään on yleisesti merkattu, että kuinka suuri paine on ihanteellinen pyörän oikeaan käyttöön. Parhaiten tarkistat renkaiden nykyisen paineen käyttämällä painemittarilla varustettua pumppua. Täytä rengas itsellesi sopivaan paineeseen, mutta älä yli renkaassa merkatun maksimirajan. Korkeamman paineen renkaan vierintävastus on pienempi, alhaisemman paineen renkaan pito taasen parempi ja ajonaikainen tärinä vähäisempi.

sopiva renkaanpaine

Jarrupalat

Tarkasta sähköpyörän jarrupalat muutaman viikon välein, jotta pysyt ajantasalla niiden kulutuspinnan laadusta. Itsesi sekä muiden turvallisuuden kannalta on tärkeää, että sinulla on tehokkaat jarrut. Jarrupalojen kuluessa loppuun ne voi vaihtaa itse tai vaihdattaa pyörähuollossa. Mikäli haluat vaihtaa jarrupalat itse, löytyy varaosistamme sopivat jarrupalat kaikkiin yleisimpiin jarruihin.

Akun hoito

Tärkein sähköosa johon tulee kiinnittää huomiota on akku. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa akun käyttöikään huomattavasti. Tärkeintä on noudattaa suositeltuja käytäntöjä lataamisen suhteen sekä säilyttää akkua oikein. Akkua tulisi säilyttää aina hyvässä varaustasossa, ja esimerkiksi talvella muistaa ylläpitää hyvää varaustasoa. Lue lisää akun hyvistä hoitokäytännöistä.

Säilytys ajokauden ulkopuolella

Pyri säilyttämään pyörää pölyltä, lialta ja kosteudelta suojattuna. Sähköosien suojaamiseen toimivat erilaiset neopreenisuojat ja koko pyörän peittävä sadesuoja toimii sekä pölyä että vettä vastaan.

Poikkeamien havaitseminen pyörästä

Sähköpyörän säännöllisellä tarkastamisella pyritään ennaltaehkäisemään yllättävien vikojen tai rikkoontumisten ilmaantumista. Poikkeamien ilmaantumista ei kuitenkaan voida välttää loputtomiin, joten parasta on havaita ne mahdollisimman ajoissa. Jos havaitset jonkinlaisen poikkeaman pyörän toiminnassa tai jossain osassa, joka ei kotikonstein ole korjattavissa kannattaa pyörä toimittaa aina asiantuntevaan pyörähuoltoon. Säännöllisesti tehdyllä pyörän kotihuollolla voidaan pidentää kausihuoltoväliä, mutta ei voida kokonaan ohittaa niiden  tarpeellisuutta.

Suositeltuja tuotteita sähköpyörän ylläpitoon

MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra

MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...

Lue aiheesta
Turvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella

Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....

Lue aiheesta
Eurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?

Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen lumessa

Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...

Lue aiheesta
Sähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa

Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen oikein

Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...

Lue aiheesta
Sähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä

Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...

Lue aiheesta
Sähköpyörä osamaksulla

Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....

Lue aiheesta
Sähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?

Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...

Lue aiheesta
Täysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta

Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...

Lue aiheesta