Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän kantama perustuu esimerkiksi alhaisimman avustustason käyttöön. Joillakin kuljettajilla kokemus on, ettei pääse lähellekään ilmoitettua kilometrimäärää ja osa puolestaan saa venytettyä kantamaa reilusti yli teoreettisen maksimin. Kantama ei voi olla kaikille luonnollisestikaan sama, koska sähköpyörän kantamaan vaikuttavat niin monet tekijät. Nyt pureudutaan tarkemmin yksittäisiin tekijöihin jotka voivat johtaa määritellyn kantaman merkittävään pienenemiseen tai kasvamiseen.
Alla on listattuna keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat kantaman pituuteen ja hyödyllisiä vinkkejä, kuinka poljet avustuksella niin pitkälle kuin mahdollista:
Kuljettaja ja avustustehon vahvuus kantaman tekijöinä
- Sähköpyörän kuljettamalla kokonaispainolla, mukaan lukien ajaja ja kaikki muu kuorma, on suuri vaikutus kantamaan. Siksi ylimääräisten matkalaukkujen paino kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena.
- Poljinteho ja valitsemasi avustustaso vaikuttavat suuresti kantamaan. Käytä pienintä moottorin avustustehoa pidemmillä matkoilla. Vihje: monissa sähköpyörissä on ECO-tila, joka on yleensä paljon energiatehokkaampi kuin normaali toimintatila.
- Kuten autoissa, myös jarruttaminen ja kiihdyttäminen vaikuttavat sähköpyörän akun kulutukseen. Kannattaa pyrkiä ajamaan tasaisella nopeudella ja pysähtymättä, mikä on taloudellisempaa kuin jatkuva kiihdyttäminen.
- Pyri aina valitsemaan vaihde, joka ei ole liian kevyt, mutta ei liian raskaskaan, jotta akku kestää mahdollisimman pitkään. Vihje: lähdettäessä liikkeelle ja mäkiä kiivettäessä kannattaa ajaa pienellä vaihteella. Sen jälkeen voit nostaa vaihdetta maastosta ja ajonopeudesta riippuen. (LUE LISÄÄ: Sähköpyörällä ajaminen oikein)
Ympäristön vaikutus sähköpyörän kantamaan
- Tienpinnalla ja maastolla, on suuri vaikutus akun kestoon. Kovalla ja tasaisella alustalla vierintävastus on pienempi ja siten kantama pidempi.
- Ylämäet ovat yleisimmin se paikka, jossa akusta ja moottorista otetaan tehoa eniten ulos. Kantaman lisäämiseksi yritä polkea ylämäkeen itse tehokkaammin ja tehdä tasaisia reittivalintoja, mikäli mahdollista.
- Alhaiset ulkolämpötilat voivat myös laskea akun kestoa huomattavasti. Tällöin on parempi ajaa täyteen ladatulla akulla, joka on asetettu pyörään juuri ennen lähtöä.
- Tietenkin ajaminen vastatuuleen tai myötätuuleen vaikuttaa sähköpyörän akun kantama-alueeseen.
Sähköpyörän tekninen kunto tekijänä
- Sähköpyörän akun ikä ja kunto voi vaikuttaa kantamaan. Akku kannattaa vaihtaa heti, kun huomaat, että akun kapasiteetti ei enää riitä reiteille, joille se aiemmin riitti hyvin.
- Renkaiden matala ilmanpaine voi merkittävästi vähentää kantamaa, joten pidä renkaat aina täytettynä suurimpaan sallittuun paineeseen. Näin pidät vierintävastuksen minimissä. Tässä on peukalosääntö: puolet maksimipaineesta on kaksinkertainen vierintävastus.
- Moitteettomasti toimiva pyörän voimansiirto mahdollistaa oman poljinvoiman maksimaalisen hyödyntämisen. Käytännössä huolehdi että vaihteet vaihtavat saumattomasti, ketjut ovat hyvin voideltu ja ylimääräistä likaa ei ole rattaistossa.
- Täysi akku pitkille matkoille: Hyödynnä akun latauskapasiteetti kokonaan ja lataa se täyteen etenkin ennen pidempiä matkoja.
- Älä säilytä akkua pitkäkestoisesti alle 5c lämpötilassa. Alhainen varastointilämpötila heikentää akun varauskapasiteettia. (Lue lisää vinkkejä akun säilyttämiseen ja lataamiseen)
MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra
MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...
Lue aiheestaTurvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella
Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....
Lue aiheestaEurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?
Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...
Lue aiheestaSähköpyörällä ajaminen lumessa
Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...
Lue aiheestaSähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa
Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...
Lue aiheestaSähköpyörällä ajaminen oikein
Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...
Lue aiheestaSähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä
Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...
Lue aiheestaSähköpyörä osamaksulla
Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....
Lue aiheestaSähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?
Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...
Lue aiheestaTäysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta
Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...
Lue aiheesta