Sähköpolkupyörä vs tavallinen polkupyörä

sähköpolkupyörä vai tavallinen luomupyörä

Sähköpolkupyörä vai tavallinen polkupyörä? Molemmilla on puolensa, mutta kumpi vie voiton vertailussa, jos ajatellaan että vain toisen saisi valita.

Vertaillaan pyöriä seuraavien asioiden suhteen:

  • Liikkuminen
  • Huoltaminen
  • Hauskuus
  • Liikunnallisuus
  • Tavaran- ja lastenkuljetus
  • Varkaudenesto
  • Työmatka-ajo
  • Hinta

Sähköpolkupyörä häviää huippunopeudessa

Sähköpolkupyörän moottori avustaa kuljettajaa 25 km/h nopeuteen asti. Tämän nopeuden jälkeen pyöräilijän täytyy tuottaa itse pyörää liikuttava voima polkimiin. Koska sähköpolkupyörä painaa tavallista polkupyörää enemmän on yli 30 km/h nopeuksien saavuttaminen siten hankalampaa kuin tavallisella kevyemmällä polkupyörällä.

Voidaan kuitenkin todeta, että useimpien kohdalla suurin osa pyöräilystä tapahtuu alle 25 km/h nopeuksissa, ainakin maastossa sekä kaupungissa. Ja näissä nopeuksissa sähköpolkupyörä tarjoaa loistavat edut liikkumisen suhteen. Ylämäet ja vastatuuli eivät hidasta ja nopean kiihtymisen ansiosta liikennevirrassa pysyminen on helpompaa sähköpolkupyörälle.

Huoltamisessa ei käytännön eroja

Sähköpolkupyörän sekä tavallisen polkupyörän huolto ei juurikaan eroa toisistaan, nimittäin molemmissa on loppujen lopuksi samat huollettavat mekaaniset osat. Usein pelätään, että sähköpolkupyörä olisi sähköosiensa vuoksi haastavampi huoltaa. Sähköosien toimivuuden kannalta riittää kuitenkin, että pyörää pitää puhtaana ja että akkua lataa sekä säilyttää oikein.

Sähköpyörien huoltoväli voi olla kuitenkin lyhyempi, sillä varsinkin keskimoottorilla varustettujen pyörien ketjut ja rattaat ovat kovemmalla rasituksella. Voimansiirtoon kohdistuva rasitus on sitä kovempi mitä alhaisemmalla poljinnopeudella ajetaan, ja siten pyörän omien vaihteiden tehokas käyttö on siis yhtä tärkeää kuin avustamattoman polkupyörän kohdalla.

Sähköpolkupyörä on hauska ajaa

Jos olet ajanut sähköpolkupyörällä niin tiedät, että se on hauskaa! Tähän ei ole kuitenkaan yleispätevää selkeää vastausta, sillä kyse on myös mielipide-kysymyksestä. Nautitko fyysisestä ponnistelusta ja esimerkiksi maantiepyörän nopeudesta, vai haluatko päästä hieman helpommalla ja keskittyä enemmän maisemiin ajaessasi? Jos mietitään pyöräilyä enempi ajanvietteenä kuin liikuntasuorituksena, niin sähköpolkupyörä on ajamisen hauskuuden suhteen vahvoilla.

Liikunnallisuus

Molemmilla saa treenin halutessaan. Luomupyörällä ajaminen on luonnollisesti avustamatonta ja sitä kautta mittaamalla sen liikunnallinen teho on suurempi. On otettava huomioon kuitenkin, että jos sähköpolkupyörä saa ajamaan useammin ja pidempään kerralla niin mikä on sen vaikutus liikkumisen kokonaisuuteen. Tutkijoiden mukaan on totta, että sähköpolkupyörä saa ihmiset liikkumaan enemmän ja harjoitusvaste ei ole kuitenkaan merkittävästi pienempi. Lue tutkimustuloksista lisää artikkelistamme: Sähköpyörä ja terveys – tutkitusti terveellistä.

Tavaran- ja lastenkuljetus

Tämä on selkeää. Jos olet intohimoinen retkipyöräilijä tai kyydität lapsia mukanasi, niin sähköavustuksen myötä kuorma liikkuu mukana huomattavasti helpommin. Akun kantaman kanssa on oltava kuitenkin tarkkana. Painavan kuorman kanssa tulee mieleen taatusti käyttää suurinta avustustasoa ja tällöin akun kuluminen on nopeampaa. Akun loppuessa toivoisi, että alla olisi normaali polkupyörä, eikä lisäpainoa tuova tyhjä akku ja avustamaton moottori. Onneksi nykyakkujen kantamat ovat niin suuria, että vain huonolla ennakoinnilla voi löytää itsensä polkemasta tyhjän akun kanssa.

Varkaudenesto

Yleisesti pyörissä käytetään samankaltaisia lukkoja. Akun irroittaminen on sähköpolkupyörästä viisasta, koska tällöin varkaalle painavampi pyörä ilman avustusta ei ainakaan kulkupeliksi heti ole kovin järkevä valinta. AEG:n sähköjärjestelmä ProKey-teknologialla sisältävät varkaudeneston, jonka ansiosta sähkölaitteita ei saa käyttöön ilman etäluettavaa avainta. Varas ei siten pysty pyörän moottoria hyödyntämään heti eikä myöhemminkään ilman olematta yhteydessä valmistajaan, jolloin varkaus tulisi ilmi. Sähköpolkupyörä voi arvokkaampana vaihtoehtona kuitenkin houkuttaa myös joitakin varkaita.

Sähköpolkupyörä työmatkailijan valinta

Sen lisäksi, että sähköpolkupyörällä liikut helpommin, nopeammin ja mukavammin, niin vältät myös hien nousemisen pintaan halutessasi. Useissa tapauksissa sähköpolkupyörä on myös halvempi vaihtoehto kuin auto tai julkinen. Jos työmatkallasi kannat pyörää mukana julkisissa liikennevälineissä, niin silloin tavallisen pyörän keveys voi olla eduksi.

Hinta

Laadukkaaseen tavalliseen polkupyörään pääsee pienemmällä rahalla kiinni, kuin sähköpolkupyörään. Siinä missä hyviä polkupyöriä saa jo alle 1000 €:n, kannattaa sähköpolkupyörästä olla valmis maksamaan yli sen. Jos sähköpolkupyörää harkitsee arjen siirtymisvälineeksi auton tai julkisen sijasta, tulee se näihin nähden kuitenkin halvemmaksi, kun huomioidaan hankintahinta ja käyttövoimakustannukset. Keskihintaluokan jälkeen sähköpolkupyörän ja tavallisen polkupyörän hintaero tasoittuu, sillä käytetyt sähköosat pysyvät pitkälti samoina. Premium pyörien hintaan vaikuttaa siis enempi muut pyörässä käytetyt osat. Lue lisää mitä sähköpyörien eri hintaluokissa voi odottaa saavansa.

Yhteenveto

Kumpi vie siis voiton ollessaan parempi vaihtoehto? Kuten arvata saattaa niin mahdotonhan se on sanoa. Loppupeleissä sen ratkaisee yksilön omat käyttötarkoitukset. Kannattaa miettiä missä pyörällä ajaa ja kuinka usein.

Molemmilla on etunsa. Sähköpolkupyörällä liikkuu mukavasti, hauskasti ja helpommin halutessaan. Se ei ole huoltamisen kannalta hankalampi ja tutkitusti lisää liikunnan määrää. Tavallisen polkupyörän etuna on sen edullisempi hinta ja keveys. Keveytensä ansiosta huippunopeus on suurempi ja pyörän liikuteltavuus ajon ulkopuolella kätevämpää.

MIPS pyöräilykypärä – Turvallisempi ja älykkäämpi Lumos Ultra

MIPS pyöräilykypärä auttaa estämään törmäystilanteissa pään kiertymistä kypärän sisällä ja vähentää...

Lue aiheesta
Turvallinen sähköpyörän akun säilytys talvella

Sähköpyörän akun säilytys oikein varmistaa akun toimimisen tarkoituksenmukaisesti usean vuoden ajan....

Lue aiheesta
Eurobike 2021 – Mitä odottaa pyöräalalta?

Eurobike 2021 pyörämessut pidettiin 1.9. – 4.9. Saksan Friedrichshafenissa. Zeppelinin keksimisestä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen lumessa

Sähköpolkupyörällä ajaminen lumessa voi olla hauskaa ja helppoa, tai todella hankalaa...

Lue aiheesta
Sähköpyöräkeskus mukana akkujen uusiokäyttöä selvittävässä CeLLife-hankkeessa

Sähköpyöräily on merkittävä tekijä liikkumisen murroksessa päästöjen vähentämiseksi, mutta täysin päästötöntä...

Lue aiheesta
Sähköpyörällä ajaminen oikein

Voiko sähköpyörällä muka ajaa väärin? Periaatteessa ei, mutta pyörän osia voi...

Lue aiheesta
Sähköpyöräily talvella – 9 vinkkiä

Sähköpyöräily talvella voi olla yhtä mukavaa ja huoletonta kuin kesälläkin. Lue...

Lue aiheesta
Sähköpyörä osamaksulla

Sähköpyörä osamaksulla on joustava tapa hankkia liikkumisen vapauttaa arkeen sekä vapaa-ajalle....

Lue aiheesta
Sähköpyörän kantama – miten lisätä sitä?

Sähköpyörien valmistajat ilmoittavat mallikohtaisen kantaman yleensä optimistisen arvion mukaan, jossa sähköpyörän...

Lue aiheesta
Täysjousto vai jäykkäperä? – Sähkömaastopyörän valinta

Sähkömaastopyörän valinta alkaa varmasti usean kohdalla kysymyksellä siitä, että haluaako alleen...

Lue aiheesta